Hirdetés
. Hirdetés

Négymagos Itanium processzor az Inteltől

|

Ugyanazon a napon jelentette be a legújabb Itaniumot az Intel, amelyen az IBM leleplezte Power7 processzorát. A gyártó az Itanium-platform kétéventi frissítését ígéri, hogy a késések után visszanyerje a rendszerintegrátorok bizalmát.

Hirdetés

Eredetileg már 2009 során be kellett volna jelentenie a cégnek a legújabb, 9300-as Itanium processzort, de a tervezett időpont kétszer is csúszott. Mégis jól jöhet ki az Intel a csúszással, ugyanis az IBM ugyanarra a napra, hétfőre datálta legújabb Power7 processzorának bejelentését.

Így látja ezt Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzője is: "Jó, hogy az Intel végül csak kijött a Tukwilával, és a lapkát a megígért továbbfejlesztésekkel kiegészítve szállítja, amelyek a késést okozták. Persze a verseny ez idő alatt sem állt le, az IBM már a Power processzor két revízióján is átesett közben, [tegnap] jött ki a második. Az Intel tehát most felzárkózó fázisban van ezen a piacon." Olds szerint az IBM ezúttal egy lépéssel az Intel előtt jár a Power processzorcsaláddal. Többé nem egyszereplős ez a piac, és a verseny technológiai szinten is nagyon ígéretes.

Intel Itanium 9300 (Twukila)
Az Intel tájékoztatása szerint az új Itanium 9300 lapka több mint két milliárd tranzisztort és négy magot tartalmaz, szemben az Itanium előző, kétmagos változatával. Processzoronként nyolc szál futtatására képes (azaz magonként négyre) és belső sávszélessége nyolcszorosa az elődmodellének. A memória irányában rendelkezésre álló sávszélesség is 500 százalékkal gyorsult az új változatban. Ezek a fejlesztések bizonyára vigasztalóan hatnak a rendszerintegrátorokra, ellensúlyozva a késés okozta csalódást.

Olds megjegyezte, hogy "az Itanium termékvonal a kezdetek óta bővelkedik késésekben, ami nagy mértékben frusztrálta azokat a beszállítókat, akik erre az architektúrára alapozták rendszereiket. Most azonban egy négyéves ütemtervet tárt az Intel a partnerek elé, amely kétévente ígéri újabb Itanium-változatok megjelenését. Fontos, hogy a cég valóban időben érintse a megígért mérföldköveket." A partnereket megnyugtatandó, az Intel a nyilatkozatban megerősítette elkötelezettségét legalább két újabb Itanium-generáció kiadása mellett, kettő, illetve négy év múlva. A következő, Poulson névre hallgató Itanium továbbfejlesztett többmagos architektúrát ígér.

Az Intel egyúttal rámutatott, hogy kétfoglalatos rendszereit ez év során később Westmere EX processzorokkal frissíti. Hamarosan bejelentésre kerül egy beágyazott- és storage-rendszerekbe tervezett lapka is, Jasper Forest kódnéven. Még ebben a negyedévben várható a nyolcmagos Nehalem EX lapka megjelenése is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.