Hirdetés
. Hirdetés

Nem hagyja magát az Intel

|

A chipgyártó üdvözölte az európai ombudsman csütörtöki állásfoglalását, amely részben igazat ad az Intelnek az 1 milliárd eurós büntetéssel záruló ügy kapcsán.

Hirdetés

Az Európai Bizottság májusban több mint 1 milliárd eurós büntetéssel sújtotta a világ vezető processzorgyártóját, ami minden idők legmagasabb pénzbüntetése az informatikai szektorban. A vádak szerint az Intel megsértette az európai trösztellenes szabályozást, amikor pénzbeli támogatást ígért OEM-partnereinek, hogy a számítógépeket AMD-chipek helyett Intel-processzorokkal szállítsák, illetve fizetett azoknak, akik vállalták, késleltetik vagy törlik az AMD-alapú rendszerek piacra dobását.

Új érveket talált ki az Intel

Az Intel fellebbezett a döntés ellen, először arra hivatkozva, ilyen mértékű pénzbüntetést az Európai Bizottság nem szabhat ki, csak az illetékes büntető törvényszék, ezért sérültek a cég "emberi jogai". A vállalat később azzal egészítette ki fellebbezését, hogy a testület nem vett figyelembe egy fontos bizonyítékot, nevezetesen hiányosan dokumentálta a Dell meghallgatását, ezért az EU ombudsmanjához fordult, és állásfoglalását kérte az ügyben. Később az Intel az európai legfelsőbb bírósághoz adta be keresetét, amiben új elemként azzal is érvel, az OEM-partnerek támogatásával a fogyasztókat nem érte semmiféle hátrány. Az Intel már kifizette a büntetést, de jogi és természetesen pénzügyi elégtételt akar venni.

Igen is, meg nem is

Nikiforos Diamandouros
Nikiforos Diamandouros (képünkön), az EU ombudsmanja csütörtökön azt állította, az Európai Bizottság súlyos adminisztrációs hibákat vétett az eljárás során, amelynek következtében hatalmas összegű büntetést rótt ki a processzorgyártóra. A közlemény szerint a testület hiányos jegyzőkönyvet készített a Dell egyik vezető beosztásban lévő alkalmazottjának meghallgatásáról - az irat például nem tartalmazta a meghallgatás programpontjait -, ami az ügy szempontjából érdemi bizonyítékokat hordozott.

Diamandouros ugyanakkor úgy látja, az EB biztosította az Intel számára a megfelelő védekezés lehetőségét, és elutasította a vállalat azon panaszát, amelyben két meg nem nevezett cégtől származó dokumentumok helytelen kezelését kifogásolja. A Bizottság vitatta a testület munkájára vonatkozó negatív megállapításokat, az Intel szerint a közlemény magáért beszél.

Nem számít

Érdemi változást csak az európai legfelsőbb bíróság hozhat, az ombudsman véleménye közvetlenül nem befolyásolja a döntést - mondta egy EB-hez közel álló, neve elhallgatását kérő személy.

Az első meghallgatások 2010 első felében várhatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.