Hirdetés
. Hirdetés

Nem kell fizetni az ingyenes Linuxért

|

Egy bírósági döntés értelmében a Novell jogosan használt fel Unix-kódokat saját Linux-disztribúciójában. A felperes SCO követelését - fizessenek licencdíjat a linuxosok - elutasították.

Hirdetés

Az USA-ban a utah-i kerületi bíróság kedden döntést hozott a régóta húzódó SCO-Novell perben, amely a Unixhoz kötődő szerzői jogok birtoklása körül robbant ki még évekkel ezelőtt. A Unix-fejlesztésekre fókuszáló SCO még 2003-ban vádolta meg az IBM-et azzal, hogy jogtalanul használja az SCO tulajdonában lévő Unix-forráskódot saját fejlesztésű Linux operációs rendszeréhez. A bíróságon 1 milliárd dolláros kártérítést követelt, illetve - az open source közösség teljes megrökönyödésére - azt, hogy a Linux-felhasználók fizessenek licencdíjat a Linux használatáért.

Az IBM mellett más, Linux-disztribúciókat gyártó cégek is jogi vitába keveredtek az SCO-val. A Red Hat beperelte a vállalatot a delaware-i bíróságon, a Novell pedig azt állította, nem tulajdonított el Unixhoz kötődő jogokat. Az SCO ennek ellenkezőjét állította, és 2004-ben beperelte a Novellt.

Az ügyben illetékes bíró kedden az alperesnek adott igazat: megállapította, hogy az SCO által követelt, Unixhoz kötődő szerzői jogok a Novellt illetik. A vállalat az ügy kapcsán kiadott közleményében azt írta, hogy "a döntés jó a Novellnek, a Linuxnak és az open source közösségnek". A linuxosoknak - úgy tűnik - nem kell attól tartaniuk, hogy licencdíj-fizetésre kötelezik őket.

Megnyugodhatnak a Linux-rajongók

Pamela Jones jogi szakértő szerint - aki az elejétől figyelemmel kísérte a pert - az ügyet ezzel lezártnak is tekinthetjük; nem tartja valószínűnek, hogy fordulatot venne az eljárás. Az SCO-nak természetesen jogában áll fellebbezni a döntés ellen. A cég hivatalos nyilatkozata szerint tovább folytatja az IBM ellen - hasonló ügyben - indított perét, és bár a Unix kapcsán immár nem követelhet semmit a vállalattól, bizonyos "szerződések" kapcsán továbbra is károsultnak tartja magát.

Az SCO tevékenységét - legalábbis a felszínen - leginkább a fentiekhez hasonló (elvesztett) jogi ügyek jellemezték az elmúlt években. A vállalat - nem tudni, hogy ennek hatására-e - 2009 októberében eltávolította Darl McBride-ot a vezérigazgatói székből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.