Hirdetés
. Hirdetés

Nem nyílik meg az iszonyatos méretű piac

|

Kínában új szabványt vezetnek be a digitális televíziós műsorszórásban. A DMB-T saját fejlesztésű technológia, független a nemzetközi standardoktól.

Hirdetés

A Sina.com weboldal értesülései szerint a Kínai Szabványügyi Hivatal (SAC) augusztus 18-án adta áldását a pekingi Csinghua Egyetem kutatóitól származó DMB-T (Digital Media Broadcasting Terrestrial - földfelszíni digitális műsorszórás) digitális műsorszórási szabványra. A DMB-T az illetékesek keddi döntésének értelmében 2007. augusztus 1-étől kezdve hivatalos szabványnak számít majd az ország területén. (A technológia nem azonos a Dél-Koreában ugyanúgy DMB-T néven futó megfelelőjével.)

A kínai kormány becslése szerint az ázsiai ország elképesztő méretű, mintegy 125 milliárd dolláros piacot jelent a digitális televíziózás tekintetében. A saját fejlesztést az indokolta, hogy ilyen nagyságrend után az államnak esze ágában sem lenne külföldi jogdíjakat fizetni. A China Daily adatai szerint Kínában év végére körülbelül 10 millió háztatrásban lesz elérhető valamilyen digitális televíziós szolgáltatás, így a fennmaradó hatalmas tömeg alkotja majd a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás közönségét.

A döntés egyesek szerint előrevetíti azoknak a tárgyalásoknak az eredményét is, amelyeket a kínai kormány jelenleg folytat a 3G (third generation - harmadik generációs) telefónia és az IPTV (internet protocol television - internetes alapú televízió) technológiák szabványosításával kapcsolatosan, noha hazai és külföldi megoldások egyaránt versenyben vannak még. Az mindenesetre ismeretes, hogy a saját fejlesztésű TD-SCDMA 3G formátum (melyet a Kínai Tudományos Akadémia otthoni cégek és a Siemens bevonásával hozott létre) igen erős kormányzati hátszelet kap. A döntésekre valószínűleg már nem kell sokat várni, hiszen a 2008-as pekingi olimpiára a szóban forgó rendszereknek túl kell esniük a szabadalmaztatáson, a kiépítésen és a tesztüzemen is, a népszerűsítő kampányról nem is beszélve.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.