Hirdetés
. Hirdetés

NFM: nincs veszélyben a mobilfizetés

|

Az utóbbi hetekben napvilágot láttak olyan megalapozatlan hírek, hogy a kormányzat a jövőben korlátozni kívánja a mobiltelefonon keresztül lebonyolítható jól bevált fizetési módokat, A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkársága ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) állásfoglalását kérte.

Hirdetés

Az NFM és a PSZÁF közös közleménye szerint a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó egységes uniós szabályozásnak megfelelő magyar jogszabály szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatók április 30-ig nyújthatnak pénzforgalmi szolgáltatást a PSZÁF engedélye nélkül. Erre figyelemmel a PSzÁF megvizsgálta, hogy a mobiltávközlési szolgáltatók úgynevezett mobilvásárlási szolgáltatásai (így a mobiltelefonon keresztül történő autópálya-matrica, parkolójegy stb. vásárlás) engedélyköteles tevékenységnek minősülnek-e 2011. május 1-jétől.

A PSZÁF az infokommunikációs államtitkárság kérését figyelembe véve áttekintette az úgynevezett mobilvásárlási szolgáltatásokat nyújtó három hazai távközlési szolgáltató e tevékenységhez kötődő partnerszerződéseit, egyeztetett az érintett társaságokkal, a témában illetékes hatóságokkal, valamint konzultált más európai uniós tagországok felügyeleteivel és az Európai Bizottság illetékeseivel is. A vizsgálat és a megbeszélések eredményeként a PSzÁF megállapította, hogy a jelenleg ismert és nyújtott mobilvásárlási szolgáltatás pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, azonban a mobilszolgáltató társaságoknak a mobilvásárlási tevékenységükhöz egyelőre nem szükséges a PSzÁF engedélyét kérniük.

Az Európai Unió szabályozása ugyanis a korlátozott helyen, vagy áruk és szolgáltatások korlátozott körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásait kiveszi a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás hatálya alól, és annak eldöntését, hogy egy szolgáltatás korlátozott-e, az EU szabályozás az összes körülményt részletesen ismerő nemzeti hatóságokra bízza. Ennek megfelelően a PSzÁF megítélése szerint a jelenleg és várhatóan a közeljövőben e szolgáltatással igénybe vehető áruk és szolgáltatások közül néhány - figyelembe véve az áruk és szolgáltatások hazai piacának méreteit - még a korlátozott kategóriába tartozik.

A fogyasztók és a piacok védelme érdekében a PSZÁF jelezte, hogy figyelemmel fogja kísérni a mobilvásárlási szolgáltatás fejlődését annak érdekében, hogy a korlátozott-körűség fennállásának jövőbeni megszűnése esetén a tevékenységet a mobilszolgáltatók a továbbiakban is a jogszabályoknak maradéktalanul eleget téve végezhessék.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.