Hirdetés
. Hirdetés

NMHH: Beruházásösztönző a díjrendelet

|

Elhárult egy komoly akadály az országos mobilszélessávú lefedettség elől - hangoztatták az NMHH mai sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A három mobiltársaság vezetőinek részvételével számolt be első, saját hatáskörében alkotott rendeletéről a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). A frekvenciadíj-rendelet minden érintett szerint nagy előrelépést jelent, és megteremti az alapjait a mobilszélessávú hálózat további fejlesztésének.

Miben új az április 1-jén hatályba lépett rendelet a korábbihoz képest? A szolgáltatók által fizetendő frekvenciadíj nem a bázisállomások számához, hanem a frekvenciasávokhoz kötődik, így megnövelheti a beruházási kedvet a kis forgalmú térségekben is. A változás révén a szolgáltatók költségei jobban kiszámíthatók. További újdonság, hogy új beruházásoknál, bizonyos esetekben 4 évig 50 százalékkal kevesebb frekvenciadíjat kell fizetni. Szintén fontos, hogy míg a régi rendelet elsősorban a beszéd alapú hálózatok kiépítéséhez igazodott, addig a jövő útja a technológia-semlegesség. Az új díjrendelet a korábban kiadott és a jövőben megszerzett frekvenciákra egyaránt vonatkozik.

Többen kitértek arra, hogy a gyorsuló beruházásokból, a mobilszélessávú hálózat lefedettségének növeléséből, a szolgáltatáskínálat bővüléséből végső soron a felhasználók profitálnak majd. Jelenleg a lakosság egyharmada nem fér hozzá a mobilszélessávhoz.

A sajtótájékoztató minden résztvevője reményét fejezte ki, hogy a frekvenciadíj-rendelet előkészítése és megszületése csak az első lépése a hatóság és a szolgáltatók közti együttműködésnek. Már most elindult a további közös munka, aminek célja az elkövetkező 5 évre vonatkozó spektrumstratégia kidolgozása. Ami a jövőt illeti, fontos teendő az Európai Unió GSM-irányelvének implementálása. Ezt követi majd a 880-890 MHz-es, úgynevezet EGSM sáv megnyitása. Az NMHH szeretné, ha - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szükséges döntéseit és lépéseit követően - még ez év első felében sor kerülne az aukcióra.

Az NMHH ez év január 1-jével kapta meg a rendeletalkotási jogkört, pontosan körülhatárolva azokat a területeket, amelyekre jogosultsága vonatkozik. Ezek: frekvenciadíjak; azonosítók lekötése; hírközlési és postai szolgáltatások díjai; eljárási igazgatási díjak.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.