Hirdetés
. Hirdetés

Nokia 5500 Sport Music Edition

|

Mitől sportos egy telefon? - tettük fel magunknak a kérdést, miközben a Nokia 5500-as típusjelzésű Sport Music Edition sporttelefonjára vártunk.

Hirdetés

Talán izmos és sokat szalad? Esetleg valamiben az első? A teszt alatt előfeltételezéseink mind igaznak bizonyultak, a telefon izmos, sokat szalad(nak vele), és van benne technológiai újdonság is. De ne szaladjunk előre, hanem előbb ejtsünk pár szót szóljunk a termék külsejéről, megjelenéséről.

A telefon gumiborítású, masszív darab, az a telefon, amiről tudjuk, hogy melyik zsebünkben van. Ez előnyére válik egy sportos környezetben, ahol nincs száz zsebe az embernek és szeretné tudni, hol van a készülék. Nyomógombjai teljesen hiányoznak, vagyis ott lapulnak a gumiborítás alatt, de nem dudorodnak ki - hogy véletlenül se nyomjuk meg őket, még akkor sem, ha a billentyűzet le van zárva. Az akkufedőn kis elfordítható zár van, amivel víz- és pormentesen lehet rögzíteni a fedelet, a kis zár elég nehezen mozdítható, sajnos kulccsal próbálkoztunk elfordítani, ami megcsúszott és megkarcolta a kis fémes részt (ezért a barbárságért ezúton is elnézést kérünk a Nokiától). Vagyis ez nem női kezeknek való munka. A telefon csatlakozója is teljesen elfedhető, a gumiborításnak köszönhetően valószínű vízálló - ezt nem próbáltuk ki. A telefonról szóló közlemény szerint a készülékhez alapfelszerelésként jár egy sportos pánt, egy kerékpáros tok, és egy sportfülhallgató - a hozzánk érkezett dobozban ilyen meglepetések nem voltak.

A Nokia 5500-at azok az emberek mindenképp szeretni fogják, akik szívéhez nőtt egy régebbi Nokia készülék, a családias, ismerős érzésért azt is hajlandóak megbocsátani, hogy színes menürendszere nem a régi (bár jó lenne, ha szöveges menüre tudnának átváltani). A hagyományos 3×4-es menürendszer-felépítés két apró ikonnal egészül ki (valóban kicsi a szöveg és kicsik az ikonok is, de a sportolók jól látnak); az egyik a sport, a másik pedig az üzenetolvasó menüpont. A sport menüpont alatt három alkalmazás rejtőzködik: a kedvenc az a lépésszámlálóval kombinált sebességmérő, ami megmondta, hogy hány perc alatt mekkora távolságot tettünk meg, illetve előzetesen regisztrált adataink alapján (amit titkosíthatunk is), vagyis testünk tömege, magasságunk, életkorunk és nemünk alapján kiszámítja, hogy hány kalóriát fogyasztottunk el.

A második menüpont, vagyis a napló mért és elmentett adatainkat tartalmazza: innen kiderül, hogy szeptember 28-án futás címszó alatt átlagosan 4 km/h sebességgel sétáltam a szerkesztőségben 1 perc 40 másodpercet, megtettem 156 lépést és 103 métert, ezzel el is égettem 3 kalóriát. Ha egy adott napra van rendelkezésre álló adat, akkor az a naptárban külön színnel jelenik meg. A harmadik menüpont a tesztekről szól, amit futást és biciklizést, valamint szívritmusöv meglétét feltételezte volna, de ezek hiányában nem próbálgattuk. És hogy a sok tesztelés, futás és regisztrálás közbe ne unatkozzunk, a telefonhoz egy 512 megabájtos SD mikrokártyát is mellékelnek (1 gigabájtos kártyát is elbír), hogy zenét is tudjunk hallgatni. A készülék jobb oldalán dedikált gomb található a zenelejátszó elindítására.

Most pedig következzen az újdonság: a már említett üzenetolvasó menüpont arra való, hogy a telefon felolvassa SMS-einket. A magyar nyelvet egyelőre nem ismeri a szoftver, az angol szöveget pedig a gépi hang úgy olvassa fel, hogy csak másodszori nekifutásra értettük. De van értelme az egésznek, mert ha futás közbe angol nyelvű SMS-ünk érkezne, akkor az egyébként is fülünkben lévő fülhallgató segítségével meghallgathatjuk az üzenetet. Mivel lengyel nyelv is választható az üzenetek nyelvének beállításakor, reménykedünk, hogy a magyar felolvasás is rendelkezésre áll majd, mire a készülék a boltokba kerül.

Nokia 5500 Sport Music Edition

Hálózatok: GSM 900/1800/1900
Méret: 107mm x 45mm x 18mm
Tömeg: 103g
Akkumulátor: BL-5B 860 mAh
Készenléti/beszélgetési idő: 10 nap/4,5 óra
Kamera: 2 Mpixel
Kiegészítőként GPS modul is vásárolható hozzá
Beépített adó-vevője van
Ára: 350 euró (nem támogatott tervezett ár)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.