Hirdetés
. Hirdetés

Nokia 6233 - újra a régi

|

A Nokia 6233 gyakorlatilag a 6230i 3G-vel felszerelt verziója. A tetszetős, már-már üzleties külső mögött egy igen okos, megbízható készülék rejtőzik.

Hirdetés

Sok mindenre használhatunk egy telefont, lényeg, hogy kényelmesen tudjuk kezelni. Sokan emlékeznek még a Motorola V3(i) és a Nokia 6230(i) a maguk idejében zajló rivalizálására. Az egyik külsőre volt tetszetős, akár egy plázacica, a másik inkább belső értékeivel hódított, és azt se mondhattuk rá, hogy csúnya. Személy szerint emiatt is tettem le a voksom az előbb említett Nokia mellett. Most, hogy megjelent a 6233 és a Motorola is új készülékeket kíván piacra dobni, újra felpezsdülhet ez a szegmens. A háború újra elkezdődik.

Vizualítás

A külsőről általában mindenki az első benyomás után dönt, tetszik, vagy nem tetszik. Én is így voltam vele. Elsőre nem tetszett. Másodszorra sem, de azért az 5-ös skálán megkapná a 3-ast. Sokan összekeverték az alsóbb kategóriás Nokiákkal. Van benne valami, annak ellenére, hogy hosszú krómcsík övezi az előlapot. Általában később mindenki észreveszi a 2 megapixeles feliratot a hátlapon a kamera alatt, és feleszmél: tévedett. A készülék egyébként kapható jóval tetszetősebb világosbarna színben is.

A gombokat mindig szerettem nyomogatni ezen a készüléken, hiszen kellemesen finom tapintásúak voltak. A navigáló gombot is hibátlanul oldották meg, középen könnyen lenyomható. Fel, le, oldalra szintén könnyen manőverezhetünk. Este is folytathatjuk a pötyögést, van háttérfény is természetesen, ráadásul a kedvenc kék árnyalatomban pompázik. A memóriakártyát oldalt helyezhetjük be a megjelölt helyen. A külső tárolóegység egyébként már durván pici.

Kijelző

A kristálytiszta kijelző nagy erénye a 6233-nak. Ez nem véletlen, hiszen 240×320 képpontos és 262 144 szín megjelenítésére alkalmas a TFT displayt kapott. A háttérképek így gyönyörűen mutatnak, tényleg jó ránézni. Ideje belépni a menübe! Egy rossz szavam nem lehet rá. A jól megszokott 11 ikonos menürendszer tárul elénk. Sorrendben: üzenetek, telefonkönyv, hívásnapló, beállítások, galéria, média, adóvevő, szervező, alkalmazások, internet és a szolgáltatótól függő további ikonokat találhatjuk meg (T-mobile esetében ezért 11). Ha az aktuális menüponton hagyjuk a gombot, megjelenik egy apró feliratozás, ami közli, hogy mire jó az ikon, amin állunk. Hasznosságát tekintve, maximum nagyanyámnak jönne jól ez az információ. Ki hinné, hogy az internet a böngészőt jelenti.

Üzenetek, telefonkönyv és a többi

Az üzenetek opción belül, természetesen a szöveges üzeneteken kívül, multimédiás, de akár hang és videó üzeneteket is küldhetünk. Itt is minden maradt a helyén, jól áttekinthető alpontok és a hasznos funkciók jellemzik. Ha szöveges üzenetet írunk, azt az új szoftvernek köszönhetően már egyszerűbben tehetjük meg. A szmájlik itt is működnek, sőt a beírt karakterek után a szoftver egyből átváltozatja őket az adott hangulatjelre.

A jó öreg telefonkönyvnél minden ugyanaz. A Nokia jól tudja, hogy ezen hiba lenne változtatni. Természetesen indíthatunk videohívást is innen. A nevekhez rendelhetünk még plusz telefonszámokat, képet, vagy egyedi csengőhangot. Az előre telepített böngészőt minél hamarabb cseréljük le az Opera Mini II-re, így már valóban ki tudjuk használni a 3G nyújtotta lehetőségeket. UMTS lefedettség hiányában az EDGE technológiával is tudunk boldogulni.

Multimédia

Kezdjük a telefon 2 megapixeles kamerájával, amiről sok izgalmasat nem lehet elmondani. Éppen arra elég, amennyire a 6230i-be az 1,3 megapixel. Az autófókusz hiányzik nagy bánatomra. Több felbontásban fotózhatunk, ezen kívül használhatjuk a digitális zoom funkciót, amit nem érdemes nagyon erőltetni, mert optikai nagyítás híján csak a felbontást csökkenti. Az elkészült fotókat akár azonnal vagy a galériából is visszanézhetjük. Videózhatunk is, a hosszúság tárhelyfüggő. Az elkészült képek minősége igencsak közepes, nagyjából a Nokia N70 teljesítményével ekvivalens: homályos színek, életlen kontúrok, fehéregyensúly problémák, zajos szélek.

Szórakozás

Érdemes megemlíteni a játékokat is. Az új Snake határozottan tetszik, bár már nincs meg a legendás hangulat, de szórakoztató lehet, ha a leletünkre várunk éppen. Említésre méltó még a Rally 3D is, amivel önfeledt perceket tölthetünk el. Izgalmasnak nem mondható az autóverseny, de legalább grafikailag már hasonlít a '98-as PC-s játékokra. Jó szórakozást! A belső memóriát (mindössze 6 MB) microSD kártyával akár 2 GB-ig bővíthetjük.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

The End

Abszolút pozitív benyomásokkal zárhatom a cikket. Nekem nagyon tetszett a készülék, és nem azért, mert valami hiper ultra giga szuper symbianos vagy walkmanes dologról van szó. Egyszerűen azért fogott meg, mert lényegre törő, egyszerű és sosem kell bajlódni vele. Arra való, amire kitalálták. A 6233 nagyon nagy sikerre számíthat, de csak akkor, ha az ára is megfelelő lesz a vásárló réteg számára. Lehet, hogy én is váltok.

Farkas Márton

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.