Hirdetés
. Hirdetés

Nokia N80 teszt - Mindenki hibázik

|

...ki nagyobbat, ki kisebbet... A Nokia az utóbbi időben újra felzárkózott, a telefoneladások nőttek, a tőzsdén is kezd kiegyensúlyozottá válni a cég. Talán ez az N széria érdeme, sőt! Ha érdekli, hogy mit tud az N80, amit a vetélytársak nem, és hogy jön a képbe Michael Knight, olvasson tovább!

Hirdetés

Szervó nélkül, minden extrával

Egy felsőkategóriás kocsiból manapság nem hiányozhat a légkondi, a bőr belső, a GPS és persze a szervó sem. Nos úgy látszik egy felsőkategóriás telefonnál ez máshogy van. A Nokia N80-ból ugyanis hiányzik a felcsúsztatást megkönnyítő rásegítő rendszer. A D600-ban van a N80-ban nincs. Valahogy ez olyan mintha a Suzuki jobb autókat gyártana, mint az Audi. Pedig nem is.

Formavilágra viszont hozza a felsőbb kategóriás elvárásokat. Szép ezüstöt burkolat, ahogy már az N70-nél megszokhattuk. Tényleg jól néz ki az előlap, de ez az ezüst szín már kicsit unalmas. Hátulról látni a telefont, nem ad nagyobb élményt, mint elölről, de azért a kamera alatti 3 megapixel feliraton meg akad a szemünk. Amúgy tiszta 6280, de ezt biztos sokan mondták már.

A csomagolásban mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lehet. Rendkívül nagy örömmel töltött el a csuklópánt, az SD kártya (128 MB), a kíváló headset, a 3.5mm jack átalakító és a szarvasbőr (vagy nem) törlőkendő megléte. Sok volt a mellékelt útmutató is, de annak nem örültem annyira.

Csapjunk a lovak közé pajtikám!

Michael Knight bizonyára kidobhatta volna a kukába KITT-et, ha lett volna egy N80-a. Hiszen mindent megoldott volna helyette. Gondoljuk csak bele, videó telefonálhatott volna Devonnal, Bonnie zaklatása nélkül megtudhatott volna fontos információkat a legközelebbi atombomba felrobbantásáról. Sőt akár éles képeket is készíthetett volna legújabb 'ügyfeléről', melyet később örömmel mutogathatott volna a DOS alapú gigantikus laptopja képernyőjén. Persze akkor se, Nokia nem volt se mobil, így maradt KITT és értékes interaktív tulajdonságai.

Persze a mai világban nagy hasznát vesszük e gyöngyszemnek. Az érdekesség az, hogy nem sokban különbözik az elődtől, mégis meglepően jobb kézbe venni és használni. A symbian operációs rendszer elengedhetetlen. Bár még szoftvereket nem igen találunk az interneten hozzá, a gyártó gondoskodott a fontosabb programok meglétéről.

Adatkommunikáció és a többi

Az üzenetek és a telefonkönyv ugyanaz, mint ami az elődben van semmi sem változott. Szinte minden a régi, még a játékok is. Jó ez az új kígyó is, csak nehéz irányban tartani.
Adatkommunikáció terén jóval nagyobb a tudása az új Nokiának, ez minden igényt kielégít. Sorolom: WI-FI, GPRS, EDGE, SZRÍDZSÍ, Bluetooth, infra. Szóval minden van, sőt egy kakukk tojás is, de az nem a mobilban. Ha kötődünk a géphez, csatlakozzunk USB-vel. Az ikonok szépek, persze ezen a kijelzőn nem nehéz őket így látni. Ezért jár egy nagy piros pont, hiszen a 262 ezer színű és 352x416 felbontású display nem hagy kívánni valót maga után.

A menü gombbal könnyű navigálni, ez a jól bevált módszer is az N70-ből származik. A jót bizony mindig érdemes megtartani. Van egy multimédiás gomb is, ami egy gyors menüt hoz be, sok értelme nincs, de van.

Villantsunk!

A 3 Megapixel bizony nagy erény, talán a legnagyobb az N80 szolgáltatásai közül. Gyakorlatban már nem annyira nagy ez az érdem, hiszen nem hozza a várt minőséget. Ráadásul egy ilyen kaliberű telefonban már elfért volna az autófókusz. Helyette egy reteszt kell húzogatnunk, a makro és a tájkép között. Rengeteg opció is van. Megtalálhatjuk a automatikus, egyéni, arckép, tájkép, sport, éjszakai látkép, éjszakai arckép, gyertyafény módokat ráadásul ezek nem haszontalanok. A fehéregyensúly lehet automatikus, napfényes, felhős, izzólámpás és fénycső. A vaku is egész használható, de azért ne várjuk, hogy egy arénát kitöltünk vele, fénnyel. Az elkészült képek automata módban nem meggyőzőek. Ha mi viszont ügyesek vagyunk, és eleget babrálunk a megfelelő opció megválasztásával, jó fényviszonyoknál, azért tudunk digitális fényképezőt is megkeserítő képeket alkotni.

Finn vagyok, nem turista!

Kis országunkban már lassan több a Nokia telefon, mint amennyi az arányosan rá jutó polgárok száma. A Nokiának van jövője, nyílván nem csak kis hazánkban. Jó telefonokat gyárt, bár sok hibát hagy maga után. Esetünkben, a kamera, a rásegítő hiánya, és aki végigolvasta a cikket, most megtudhatja, hogy az összeszerelés is elég gyengére sikerült. Mindenki hibázik, de ettől eltekintve úgy gondolom az N80-nak nagy lesz a sikere.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.