Hirdetés
. Hirdetés

Növekvőben a mobil HD népszerűsége

|

A piacvezető Orange-hez hasonlóan egyre több nemzetközi szolgáltató teszi elérhetővé ügyfelei számára az AMR-WB technológián alapuló, kiváló hangminőséget biztosító szolgáltatásokat.

Hirdetés

Egyre több mobilszolgáltató bővíti szolgáltatásainak körét HD-minőségű hangátvitelt lehetővé tevő megoldásokkal. A mobil HD rendszerek lehetővé teszik a megfelelő készülékkel rendelkező felhasználók számára, hogy a megszokottnál lényegesen jobb hangminőségű hívásokat bonyolítsanak. A szolgáltatók elsősorban az AMR-WB-kompatibilis készülékek gyors elterjedése miatt döntöttek úgy, hogy befektetnek az szükséges rendszerekbe - olvasható a Global Mobile Suppliers Association (GSA) elemzésében.

A kiemelkedően jó minőségű hangátvitelt az AMR-WB (Adaptive Multi-Rate - Wideband) hangtömörítésre szolgáló algoritmus teszi lehetővé. A megoldás révén megduplázhatóvá válik a továbbított hangok frekvenciatartománya, így az FM-rádiókéhoz hasonlóan jó hangminőség érhető el - olvasható a technológia terén piacvezető francia szolgáltató, az kapcsolódó közleményében Orange.

A technológia kereskedelmi karrierje döcögősen indult. Első ízben 2006-ban az Ericsson és a T-Mobile tesztelte a megoldást egy kereskedelmi hálózaton belül, ám a felhasználók szélesebb rétegeinek számára csak az elmúlt hónapokban, elsősorban az AMR-WB legnagyobb támogatója, az Orange tevékenységének köszönhetően vált hozzáférhetővé.

Az Orange eddig hét országban - Moldovában, Franciaországban, Örményországban, Nagy-Britanniában, Spanyolország katalán régiójában, Belgiumban és Egyiptomban, közelebbről Kairó területén - vezette be a HD mobil szolgáltatást. Jövőre várhatóan a cég svájci, luxemburgi és a Dominikai Köztársaságban, valamint Egyiptom teljes területén élő előfizetők is hozzáférhetnek majd.

Az Orange-hez más szolgáltatók is csatlakoztak. A GSA adatai szerint az elmúlt három hónapban a francia SFR, a horvát Vipnet, az indiai Tata DOCOMO és az orosz Megafon is HD mobil is inicializálta a technológiát. A Telstra Ausztráliában a 3 pedig Nagy-Britanniában teszteli a kapcsolódó szolgáltatásokat - ahogy világszerte más, egyelőre meg nem nevezett szolgáltatók is - nyilatkozta Alan Hadden, a GSA elnöke.

A szolgáltatók elsősorban azért kezdtek érdeklődni a technológia iránt, mert egyre több HD hívások kezdeményezésére és fogadására alkalmas készülék jelenik meg a piacon. A rendszer működéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a beszélgetésben részt vevő mindkét fél AMR-WB-kompatibilis telefont és rendszert használjon.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.