Hirdetés
. Hirdetés

Nyílt forráskódú szoftverek a kommunista államban

|

Az indiai Kerala kommunista irányítású kormányzata úgy döntött, hogy támogatja a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását az állami iskolákban.

Hirdetés

A dél-indiai Kerala állam népessége a 2001-es népszámlálás szerint 31,8 millió fő, az írástudók aránya 91 százalék, ami a legmagasabb érték egész Indiában. A helyi oktatási miniszter, M.A. Baby úgy nyilatkozott, hogy el akarják kerülni a Microsoft szoftvereinek monopolhelyzetbe kerülését az oktatásban, és az állam 12 500 iskoláját arra biztatják, hogy a tanításhoz használjanak nyílt forráskódú szoftvereket. Ezek alkalmazása nem kötelező, az iskolákra bízzák a választást, ám a miniszter szerint diákok 60 százaléka már ma is Linuxot használ Windows helyett.

A bejelentést egy héttel előzte meg a Boston-i székhelyű Free Software Foundation (FSF) alapítvány elnökének, Richard Stallman-nak a látogatása az államban. Stallman az "Ingyenes szoftverekkel Kerala fejlesztéséért" címmel megrendezett szemináriumon V.S. Achuthanandan miniszterelnökkel együtt szólalt fel, majd meglátogatta a szintén kommunista irányítású Nyugat-Bengáliát is.

A helyi vezetéssel ellentétben az Indiai Szövetségi Kormány következetesen elutasítja, hogy állást foglaljon bármelyik szoftvertípus mellett vagy ellen. Néhány évvel ezelőtt még arról szóltak a híradások, hogy akár maga az indiai hadsereg is komoly eséllyel bevezetheti általános szabványként a Linux alapú rendszereket. A szenzáció azonban elmaradt, nem utolsó sorban talán azért is, mert a Microsoft számos indiai állami és szövetségi szervezetet támogatott meg az iskolák információtechnológiai fejlesztésében való közreműködésével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.