Hirdetés
. Hirdetés

Nyolcmagos Power7 chippel száll ringbe az IBM

|

További erőt adhat a szervereknek az új IBM Power7, amely több maggal és végrehajtási szállal javítja az energiatudatos teljesítményt és kihasználtságot. Az Intel Itaniummal egy időben bejelentett IBM-chip alaposan felkavarja majd az állóvizet, sőt, hamarosan új lendületet adhat a Unix-kiszolgálók piacának.

Hirdetés

Az IBM frissen bejelentett Power7 processzorcsaládjában akár nyolcmagos modelleket is találunk és minden egyes mag négy végrehajtási szálat képes futtatni, így egyetlen központi egység egy időben 32 különböző feladatszál hardveres ütemezésére képes. Ez négyszerese annak, amit az előző generáció, a Power6 nyújtott.

 


 

IBM Power7 processzor
3,0 és 4,14 Ghz közötti frekvencián futnak az új Power7 lapkák, amelyekből négy-, hat- és nyolcmagos változatok lesznek kaphatók. Valamennyi 45 nanométeres csíkszélességű technológiával készül. A memória-szintű fejlesztések révén a feladatokat gyorsabban képes végrehajtani a Power7. Ross Mauri, az IBM menedzsere a termékbejelentés kapcsán kétszeres teljesítményről beszélt az előző, Power6-generációhoz képest, ugyanakkor a négyszeres energiahatékonyságot is kilátásba helyezett. Bevezetik a TurboCore technológiát, amely lehetővé teszi, hogy az üzemeltető megemelje a sebességet és így nagyobb teljesítményre ösztökélje a rendszert. Az új Power7 rendszereket főként AIX- és vállalati Linux-rendszerek (Red Hat és SUSE) futtatására használhatják majd.

Egyúttal Power7-alapú szerverek bejelentésére is sor került. Az IBM Power 780 és Power 770 felsőkategóriás kiszolgálók moduláris felépítésűek, 64 Power7 magig bővíthetők. Az IBM Power 755 kisebb rendszerek építésére alkalmas, 32 magig. A termékvonal belépő szintjére a Power 750 Express kiszolgálót pozicionálták. A két kisebb modell már február 19-től rendelhető, míg a Power 770-re és 780-ra március 16-ig kell várnunk. Árazási információk egyelőre nem állnak rendelkezésre, de versenyképes árakat ígért az IBM.

Nem csak a teljesítmény növelésében, hanem az energiatakarékosságban is előrelép az IBM új processzorgenerációja. A Unique Intelligent Energy névre hallgató technológia lekapcsolja a rendszer éppen használaton kívüli területeit, hogy így csökkentse a felesleges áramfelvételt. Azt is lehetővé teszi a technológia, hogy egy szerveren belül, de akár egy egész szervercsoportban egyidejűleg lecsökkentsük az órajelet a kisebb fogyasztás érdekében.

Az IBM a világ leggyorsabb processzoraként aposztrofálta a Power7-et, egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy ez csak a processzor által szállított "intelligens" teljesítményre vonatkozik. "A Power7 rendszer koncepciójának megszületésekor adott volt a nyers teljesítmény. Amint látható, nagyon nagy hangsúlyt fektettünk az intelligens teljesítményre" - mondta Rod Adkins, az IBM Systems and Technology Group elnökhelyettese.

Adkins úgy írta le a Power7 architektúrát mint a növekvő mérésgyűjtő- és elemző rendszerek egyik legalkalmasabb platformját: "Nagy mennyiségű adat árasztja el a szervereket, amint az adatfeldolgozás mobileszközökre és intelligens mérőeszközökre is kiterjed. Ezeket az adatokat be kell gyűjteni, feldolgozni és elemezni kell, méghozzá folyamatosan. Az efféle adatgyűjtés lehetővé teszi például, hogy egy villamosenergia-ellátórendszer elemezze egy terület energiafelhasználási szokásait, majd erre alapozva oldja meg az energiabiztosítást változatos forrásokból."

"Az intelligens, hálózatba kötött mérőórák és érzékelők tranzakciók milliárdjait és petabájtos adathalmokat generálnak, ezek nagy része pedig nem strukturált. Ez felveti a mintaelemzés és predikció szükségességét, az IBM pedig úgy hangolta szoftverkészletét, hogy kihasználhassa az erősen többszálasított, nagy teljesítményen skálázható Power7 architektúra előnyeit."

Ennek jegyében sor került az olyan alkalmazások optimalizálására mint a Websphere és a Lotus Domino. Az IBM együttmáködik az SAP-vel is, hogy az alkalmazásokat a Power7-rendszerek sokszálú végrehajtásához hangolják.

Folyamatosan futtatott rendszerek ideális alapját látja a Power7-ben az IBM, gondolva a pénzügyi és elektronikai iparra is. A lapkát internetes, adatbázis- és analízis-munkaterheléshez tervezték, mindezen területekre az egy időben folyó tranzakciók igen nagy száma a jellemző.

Az Emeter, egy szoftvercég, amely intelligens mérőrendszerekhez készít számítási hálózatokon futó alkalmazásokat, bizonyságot tesz amellett, hogy a Power7 rendszerek skálázhatók és gyorsabb adatelemzést tesznek lehetővé, mint elődeik. Ez lehetővé teszi, hogy a cég gyorsabban és rugalmasabban olvassa le, ami megnyitja az utat új típusú számlázási rendszerek létrehozása előtt. Könnyen lehetségessé válik például, hogy különféle fogyasztási helyekről a valós felhasználásnak megfelelően összesített számlát vehessen kézhez az áramszolgáltató ügyfele.

A Rice University úgy látja, hogy nagy hasznát vehetik a Power7-rendszerek nagyobb teljesítményének az általuk futtatott rákkutató-projektekben, mondta Kamran Kham, az egyetemi IT-rendszer vezetője. A 128 magig skálázható Power7 rendszerek gyorsabban dolgozzák fel az adatokat, ami kritikus az olyan kutatási területeken, mint a génszekvenciák és molekuláris dinamika területei.

Az IBM Power7 bejelentése új csatát hirdet a csúcsprocesszorok piacán, ahol olyanok versengenek mint az Itaniumot éppen bejelentő Intel és a Sun Microsystems, a Sparc lapka fejlesztője.

2009 harmadik negyedévében az IBM vezette a felsőkategóriás szerverek piacát 31,8 százalékos piaci részesedéssel, sarkában a HP-vel, aki a torta 30,9 százalékos szeletét mondhatta magáénak.

A Unix piac - beleértve hardvert és alkalmazásokat egyaránt - stagnált, illetve zuhant, miután az x86-architektúrájú kiszolgálók elárasztották a piacot. 2009 harmadig negyedévében a Unix-kiszolgálók piaca 23,4 százalékkal kevesebb forgalmat könyvelhetett el, mint egy évvel korábban, tartják az IDC kimutatásai.

Adkins felhívta azonban a figyelmet, hogy amint az adatgyűjtő- és mérőrendszerek terjednek, úgy nő majd az igény a gyorsabb és megbízhatóbb Unix-kiszolgálók piacán is. "Meglehetősen nagy és egészséges piaca van a Unixnak. Dollármilliárdos nagyságrendig is terjedhet és a Power-architektúra továbbra is uralja majd a területet. Az IBM agresszívebb árpolitikát követ a Unix-szerverekkel kapcsolatban, ami akár hagyományos területeken is versenyképes szervermegoldásokká teheti a Power7 rendszereket."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.