Hirdetés
. Hirdetés

Nyomozás indul az európai-kínai szoláris háború miatt

|

Az európai napelem-gyártók még júliusban kezdeményeztek kereskedelmi eljárást kínai versenytársaik ellen. Kína napelem táblák millióit exportálja minden évben az unióba, amely a világ legnagyobb - több milliárd dolláros - felvevőpiacának számít. Az Európai Unió tegnapi döntése alapján most nyomozás indul a kínai dömpingárak ügyében.

Hirdetés

Az eredeti kereskedelmi panaszt európai napelem gyártók – például a német SolarWorld – nyújtották be az Európai Bizottsághoz, illetve az Egyesült Államok hatóságaihoz is, mert kínai napelemgyártók – köztük a Suntech, a Yingli és a Trina – a bekerülési költségük alatt értékesítették termékeiket a fejlett piacokon. Mára egész sor olyan európai és amerikai gyártó van (Centrotherm, Q-Cells, Soltecture, Odersun, Inventux, Solar Millennium, Solarhybrid, Sovello), amely arról panaszkodik, hogy a kínai dömpingárak miatt fizetési nehézségekkel küzd.

A Yingli Green Energy, amely 2012 végére már valószínűleg a legnagyobb napelemgyártó lesz a világon, többek között a következőkkel állt elő: Az EU-nál kezdeményezett antidömping vizsgálat alaptalan, de szorosan együtt fognak működni az Európai Bizottsággal azért, mert bizonyítani akarják, hogy a kifogásolt árazás nem sért szabályokat, sőt folyamatosan megfelelnek a nemzetközi kereskedelmi gyakorlat legszigorúbb szabályainak. Emellett teljesen transzparensek mind a finanszírozási forrásaik, mind pedig a költségstruktúrájuk.

A SolarWorld kifejezetten sikeresen érvényesítette érdekeit az Egyesült Államokban, ahol tavaly októberben a társaság amerikai leányvállalata elérte, hogy a legnagyobb kínai gyártók 34 százalékkal legyenek kénytelenek megemelni az áraikat. Kína erre azzal reagált, hogy akadályok felállítását helyezte kilátásba a napelem gyártás alapanyagaként szolgáló amerikai poliszilícium Kínába történő exportja előtt.

Angela Merkel német kancellár is megszólalt az ügyben, s arra kérte a kínaiakat, hogy hagyják abba a dömpingárak alkalmazását, és akkor ők sem erőltetik tovább az eljárást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.