Hirdetés
. Hirdetés

Nyomoznak a Google ellen Ausztráliában az adatvédelmi ügy miatt

|

Az ausztrál főügyészség felszólította a rendőrséget, hogy indítson nyomozást a Google közelmúltban kirobbant nemzetközi adatgyűjtési botránya ügyében. A cég Wi-Fi hálózatokon keresztül jutott potenciálisan érzékeny információkhoz.

Hirdetés

A nyomozás megindításáról szólva a főügyészség illetékesei elmondták: az ausztrál szövetségi rendőrség elsősorban azt vizsgálja, hogy a keresőóriás megszegte-e az 1979-es keltezésű Telekommunikációs törvény (Telecommunications Act) vonatkozó, a lehallgatást és személyes adatokhoz való hozzáférést szabályozó passzusát.

A Google Australia időközben megerősítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a hatóságokkal a világszerte nagy sajtóvisszhangot kiváltott adatgyűjtési ügyben. A cég szóvivője a múlt héten elismerte, hogy munkatársai valóban begyűjtöttek adatokat a nyílt drótnélküli hálózatokon keresztül, de azt állította, hogy erre csak egy hiba folytán, akaratlanul került sor. ?Hibát követtünk el, amit mélyen sajnálunk" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: ?Felvettük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és készek vagyunk megválaszolni a felmerült kérdéseket."

Stephen Conroy kommunikációs miniszter május 24-i szenátusi beszédében azzal vádolta a Google-t hogy a cég ?tudatosan és akaratlagosan" gyűjtött adatokat. ?Ez talán a legnagyobb adatvédelmi botrány a fejlett nyugati demokráciák történetében" - hangsúlyozta a politikus. - Miután az európai adatvédelmi biztosok felfedték a cég (törvénytelen) tevékenységét, a Google elismerte, hogy - a világméretű Street View szolgáltatásához kéretlenül és engedély nélkül fényképeket készítő - járművei olyan felhasználók adatait is begyűjtötték, akik wifi-hálózatokon keresztül interneteztek; elsősorban személyes adatokat, köztük, feltehetően e-maileket is."

Conroy elmondta, hogy az ausztrál adatvédelmi biztos levélben vette fel a kapcsolatot a vállalattal, amelynek vezetőivel ?aktív párbeszédbe kezdtek az ügyben". A biztos a Google által elkövetett esetleges további jogsértésekkel kapcsolatban is vizsgálatot indított.

?A Google elismerte, hogy szenzitív információkhoz jutott hozzá. Azt állították, hogy ez csak és kizárólag az általuk használt szoftver hibájából történhetett meg: benne felejtettek egy adatgyűjtést végző kódot. Mindez azt támasztja alá, hogy valójában nagyon is szándékosan gyűjtöttek adatokat; egy kimondottan erre tervezett szoftverelem segítségével" - jelentette ki Conroy.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.