Hirdetés
. Hirdetés

Nyugati hátszél a kínai cenzúrának

|

Jogvédők arra ösztönzik az USA-t és az európai országokat, hogy törvényi szabályozással vessenek véget az internetes cégek kínai gyakorlatának.

Hirdetés

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint tarthatatlan, hogy a nyugati online szolgáltatók a tartalmak cenzúrázásával vagy éppen a felhasználók internetes szokásainak naplózásával járnak a kínai kormány kedvében. A jogvédők tegnap közleményben szólították fel az ügyben érintett kormányokat, hogy szükség esetén törvényi szabályozással vegyék elejét a cégek ilyen irányú tevékenységének.

Az ügyfelek adatainak tárolása és kiszolgáltatása egyes országokban (aktuálisan Kínában) komoly büntetést vonhat maga után a felhasználókra nézve, ez pedig sok esetben az emberi jogok, köztük a szólásszabadság megsértését jelenti. Az internetes cégek gyakran írásban le nem fektetett, hallgatólagos megállapodások szerint a hozzáférhető tartalmakat is megszűrik az egyes kormányok igényei szerint; a Human Rights Watch ennek a tevékenységnek is törvényi eszközökkel vetne véget. A jogvédők szerint olyan szabványrendszert kell létrehozni, mely a világ minden pontján érvényes lenne a szolgáltatókra. Egységes szabályozás hiányában a szervezet szerint kézenfekvő, hogy az érintettek továbbra is mindenben a kínai kormány kegyeit fogják keresni.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a "nagykutyák", vagyis a Yahoo, a Google, a Microsoft és Skype sokszor minden különösebb kényszer nélkül mennek elébe a kínai kormány elvárásainak, meg sem várva az esetleges észrevételek és felszólítások írásba fektetését és a hivatali út szabályos végigjárását. A szervezet szerint a felhasználók érdekében kötelezően meg kellene jelölni minden olyan oldalt, amelyen kormányzati nyomásra cenzúrázott tartalom szerepel.

Nem ez az első eset, hogy jelentős kritika éri az online szolgáltatók kínai tevékenységét, legutóbb az Amnesty International jelentése váltott ki visszhangot a témában. A Yahoo és a Microsoft eddig mindig azzal söpörte le magáról a támadásokat, hogy mindenhol csupán a helyi jogrendszerhez próbál igazodni. A Yahoo nem árult zsákbamacskát, és kijelentette: a korlátozott jelenlét többet ér számára az ázsiai országban, mint a morális fenntartásokból eredő távolmaradás. A Google már árnyaltabban reagált: a cég közleménye szerint csak olyan szolgáltatásokat nyújt Kínában, melyek kapcsán garantálni tudja a felhasználók jogainak sértetlenségét, így például blog- és e-mail-szolgáltatást egyelőre nem is tesz lehetővé a kommunista országban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.