Hirdetés
. Hirdetés

Google Docs - offline

|

Mi történik, ha valaki lecsatlakozik az Internetről, de közben még szöveget szerkeszt kollégáival egy dokumentumon? A Google sem tudja, de komolyan dolgozik a problémán.

Hirdetés

google apps docs offline
google apps docs offline
Az amerikai óriásvállalat által nemrég elérhetővé tett Chromebook nagy érdeklődés közepette jelent meg. Nem csoda, hiszen a Google netbookja szakít az eddigi koncepcióval, illetve még tovább viszi azt: a kis masinák kifejezetten online környezetre lettek felkészítve, számos funkciójuk nem is használható akkor, ha tulajdonosuk nem csatlakozik az Internetre. Természetesen azért akkor sem csupán a levélnehezék funkcióját képes betölteni, ha a Világháló éppen elérhetetlen. Ismervén a szolgáltatók mobilinternet-árképzését, az előttünk álló években még akkor is érdemes vele offline-ba váltani, ha rendelkezünk vezetékmentes Internet-előfizetéssel - hiszen azt - főleg külföldön - nagy valószínűséggel megabyte alapon fizetjük.

Legnagyobb hiányossága azonban nem is ez, hanem a keresővállalat saját irodai webalkalmazás-csomagjának használhatatlansága, lecsatlakozott állapotban. A Google Docs ugyanis mindmáig nem elérhető offline státuszban, annak ellenére, hogy az amerikaiak már többször is beígérték ennek megváltoztatását. Persze leginkább akkor járhattak volna a felhasználók kedvében, ha a lehetőség a Chrome OS indulásakor már rendelkezésre áll, ám mivel ezt elszalasztotta a Google, így a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szolgáltatások csak Internetre csatlakozva használhatók. Májusban ígéretet kaptak az érdeklődők, hogy még az idén nyáron megjelenik majd a lehetőség, ám addig számos belső tesztelésen kell átesnie.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak belsőleg tesztelik az offline Docs-ot. A nem hivatalos Google Operating System blog nemrég beszámolt arról, hogy egyik olvasójuk böngészőjének állapotsorában megjelent az „Offline Docs" felirat, illetve kapott egy „network connection lost" figyelmeztetést, valamint felbukkant két link, „switch to online mode" és „switch to offline mode" szöveggel. Eszerint a Google-nek lassan sikerül legyűrnie azokat a technikai kihívásokat, melyről még a múlt héten Jeff Harris, a Google Docs termékmenedzsere tett említést egy Reddit beszélgetés keretei között.

Problémák az offline világgal
Harris akkori beszámolója értelmében amint végeznek az olyan HTML5 standardok offline használatára való felkészítésével, mint az AppCache, File API és IndexDB, rögtön elő is rukkolnak vele. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Google a Microsoft minden tapasztalata ellenére ismeretlen területen jár. Ezek az offline technológiák ugyanis még nagyon újnak számítanak, például az IndexDB standardizálása is még korai szakaszában tart. Ennek megfelelően nem feltétlenül működik bármelyik böngészőben, természetesen a Mozilla Firefox rajongói és a Google Chrome felhasználói már korai támogatással bírnak.

További problémát jelent a kollaborációs lehetőségek kezelése. Mivel a Google Docs támogatja a csoportmunkát, gyakran nem egy felhasználó dolgozik időben egyszerre egyetlen dokumentumon. Mi lesz akkor azonban, ha valamelyikük hirtelen offline állapotba kerül? Ilyenkor hogyan látszódnak számára a kollégái által végzett változások, illetve hogyan fognak ők értesülni a jelenleg nem elérhető alkalmazott munkájáról? Harris szerint ezeket a kérdéseket még nem tudják magabiztosan megválaszolni, és ez nem csak technikai jellegű nehézség - ki kell dolgozni egy szabályrendszert az ilyen esetekre.

„Hosszú távú elképzeléseink szerint, ha egy felhasználó offline állapotban fér hozzá egy Doc URL-hez, akkor annak helyileg eltárolt változatát fogja megnyitni és szerkeszteni. Amint újra felcsatlakozik az Internetre, a háttérben minden munkája szinkronizálásra kerül a felhőben elérhető változattal. Emellett a felhasználó dokumentumlistájának offline megjelenítését is implementálni tervezzük. Ugyanakkor megoldást kell találnunk arra a trükkös problémára, hogy miként kezeljük azokat a helyzeteket, amikor a szövegszerkesztési lépések egymást ütik." - számolt be Harris a Google Docs elképzelésekről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.