Hirdetés
. Hirdetés

Olasz matematikus szorongatja meg a Google-t?

|

Egy olasz matematikus, aki a Google keresőalgoritmusának fejlesztésében is részt vett, arra készül, hogy még az idén bemutassa saját projektjét a domináns keresővel szemben.

Hirdetés

Massimo Marchiori, a Padua Egyetem professzora először a volunia.com-on megjelent videóban beszélt az új, várhatóan Volunia nevet viselő keresőmotorral kapcsolatos terveiről. A videóban - ami a Youtube-on is elérhető - a professzort egy parkban egy fehér tábla előtt láthatjuk, amint épp azt magyarázza, hogy ez a kereső egy teljesen új fajta szemléletet mutat be, és hamarosan megtudhatjuk, milyennek kell lennie a jövő search engine-jeinek.

Massimo Marchiori Tim Berners-Lee társaságában
Massimo Marchiori Tim Berners-Lee társaságában

Az említett Volunia.com honlapon egyébként a látogatók már most regisztrálhatnak, hogy elsők között próbálhassák ki a keresőmotor béta változatát, ami 12 nyelven debütál majd.

A videó megjelenése után egyébként a professzor a Corriere della Sera című ismert olasz újság online változatának sem kívánt részletekbe bocsátkozni a tervezett keresővel kapcsolatban, mert mint mondta, nem szeretné, ha olyan gigacégek, mint amilyen a Google (amelynek az sem okozna problémát, hogy programozók százait vesse be, hogy éjt nappallá téve dolgozzanak az ötlet továbbgondolásán) - megelőzzék őt az újdonság piacra dobásával.  Massimo Marchiori ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem hinne abban, hogy egy nagy jelentőségű dolog készül, ami versenyképes lehet a legnagyobb keresőkkel szemben is, akkor nem adná a nevét a projekthez.

Bár a fenti, egyelőre csak homályos megfogalmazások miatt akár kamunak is tűnhetne a professzor ötlete, annak mégis jelentős súlyt ad Massimo Marchiori életrajza. A nemzetközi hírű matematikus ugyanis a web legendás alakjának tekintett Tim Berners Lee féle Word Wide Web Consortium, a W3C igazgatósági tagja, és részt vett a P3P (Platform for Privacy Preferences), valamint az OWL Web Ontology Language kidolgozásában is. Saját Hyper Search algoritmusát 1996-ban egy olyan kalifornai konferencián is bemutatta, amin az akkor 23 éves Larry Page is részt vett. Ezt az algoritmust később a Google Page Rank rendszerébe is beépítették, vagyis egykori ötlete a mai napig meghatározza a Google keresőjének működését.

Izgatottan várjuk, mit talált ki ismét Massimmo Marchiori és csapata a Padua Egyetemről. E sorok szerzője mindenesetre máris regisztrált a bétatesztelésre...

(A fenti képen balra Massimo Marchiori, jobbra Tim Berners-Lee látható. A fénykép forrása: Wikipedia)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.