Hirdetés
. Hirdetés

Olcsóbb bankközi hitelek szoftveres megoldás révén

|

Automatizált informatikai megoldást kínál a refinanszírozás adminisztrációjára a magyar Vemsoft cég, amivel olcsóbb lehet a hitelek folyósítása.

Hirdetés

Nem egyszerű eljárás egy bank számára, hogy refinanszírozással éljen, az ügymenet összetett és kézi követése jelentős élő munkaerőt köthet le, ezért drága. Erre a problémára ígér a Vemsoft olyan megoldást, amely a meglévő banki rendszerekhez illeszthető.

A cég ügyvezetője, Porcsalmy Imre egy sajtótájékoztató keretében mutatta be a napokban a magyar Vemsoft termékét. A banki refinanszírozási folyamatok automatizálására használható modult eredetileg a gazdasági válság elején forráshiányosnak tűnő kisebb, hitelezéssel foglalkozó bankok számára fejlesztették ki. Hitelezéssel foglalkozó pénzintézetek számára készült és a Magyar Fejlesztési Ügynökség által is támogatott.

 
Válságtól függetlenül is refinanszírozással jutnak forráshoz ezek a pénzintézetek, vagyis más bankoktól kérnek kölcsön ahhoz, hogy maguk kölcsönt nyújthassanak. Eredetileg a lakáshitelezés hátterét nyújtó FHB bank számára kezdték meg a szoftvermodul kialakítását, de azzal a céllal, hogy a a kész termék majd bármely más cég iT környezetében bevethető legyen. A KRR rendszer éppen ezért szabványos szoftver interfész felületeket valósít meg, melyekhez kétoldalról csatlakozik a hitelt finanszírozó illetve igénylő pénzintézet számlavezető rendszere.

A kis bankok számára ez egy újabb lehetőséget biztosít, hogy felvehessék portfóliójukba a refinanszírozott hiteleket. A portfólió bővítés költségei ugyanis az automatizált KRR alapú rendszerrel sokkal alacsonyabbak, az élő munkával, hagyományosan adminisztráló bankokkal összevetve tehát olcsóbbá válik a szolgáltatás. Ez a Vemsoft szerint már közép távon is kifizetődővé teszi a KRR bevezetését és használatát.



Az alkalmazás előnye tehát a nagyfokú automatizáltság, ami a kevesebb emberi hibalehetőség miatt hatékonyabbá is teszi a munkát. Másrészt bevezetéséhez nem kell lecserélni a bank meglévő rendszerét, amit természetesen egyetlen pénzintézet sem lépne meg szívesen. A kiegészítő modul bevezetésével az adatok költséges átemelése és redundáns tárolása nélkül is megoldható a bevezetés, jelentősebb ráfordítás nélkül.

A KRR a külső banki rendszertől kapott adatok alapján megoldja kereskedelmi és jelzálogbanki kommunikációt is, működése kiterjed a felajánlás és a monitoring műveletek sorára is, egyúttal elvégzi azokat a vizsgálatokat, melyeket az együttműködési szerződés alapján a felek elvárnak. A gyakorlatilag minden platformon (például Windows, Linux) futó rendszer gördülékenyebbé teszi a folyamatokat, a hibalehetőségek és az élő emberi munka csökkentése visszaszorítja a költségeket, ami végül akár a hitel kamataira és költségeire is kedvezően hathat, azaz kisebb részleteket, kamatterhet eredményezhet. Ugyan ettől eltér a hazai bankok gyakorlata, de legalábbis a lehetőségük meglesz rá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.