Hirdetés
. Hirdetés

OLPC-hez tehenet

|

Az OLPC projekt nagy kérdése az energiaellátás megoldása. Most éppen tehénhajtású dinamón gondolkodnak.

Hirdetés

Arjun Sarwal, az OLPC egyik fejlesztője Indiában dolgozik, egy Mumbai melletti faluban. Az áramellátást eleinte napenergiával tervezték megoldani, de, mint kiderült, a napsütés nem volt elég erős. A megfelelő erősségű szél és folyó víz sem volt elérhető a környéken, a dízel- vagy benzinhajtású generátor használata pedig túl drága lett volna.

A környező mezőkön viszont rengeteg volt a szarvasmarha. Ezért úgy döntöttek, hogy eköré próbálnak valami megoldást tervezni. Az elképzelés szerint Fiat gépkocsiból származó dinamót használnak, amelyet a tehenek szíjakból szerelt áttételeken keresztül hajtanak majd. Mumbaiban a legtöbb taxi Fiat gépkocsi, így ha a dinamó elhasználódik, gyorsan és olcsón pótolható - magyarázta Sarwal egy OLPC-levelezőlistán.

olpc.jpg

A korábbi tervek szerint szeptember végén vagy október elején kezdték volna meg az OLPC-k tömegtermelését, az időpontot azonban nemrég november 12-ére halasztották. Az olcsó laptop előállítási költségei is magasabbnak bizonyultak, míg eleinte 100 dollárral számoltak darabonként, most inkább a 200-hoz közelít.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.