Hirdetés
. Hirdetés

Önműködő autók

|

Divatjamúlttá válik a vezetés?

Hirdetés

Jó pár éve folynak már kísérletek az autonóm közlekedési eszközökkel - ezt, mint annyi minden mást, az Egyesült Államok védelmi kutatásokkal foglalkozó ügynökségének (DARPA) köszönhetjük. Számos előnyt kínál ugyanis egy jól működő technika: optimalizált útvonalválasztást és üzemanyagfogyasztást, drasztikus közlekedésibaleset-csökkenést, továbbá a volán mögött ülő számára lehetőség nyílik a vezetés helyett bármi mással foglalkozni. Például már azelőtt megkezdheti a munkát, mielőtt beérne irodájába, hogy csak egy, az egyén szempontjából kevésbé pozitív példát említsünk.

Google grand challenge
Google grand challenge

Az önműködően, környezeti változásokra biztonsággal reagálni képes módon használható gépjármű létrehozása azonban nem egyszerű feladat. A DARPA kísérletei során elsőre nem is született olyan autó, mely képes lett volna maradéktalanul teljesíteni az ügynökség minden előírását. Ezért 2004 után 2005-ben és 2007-ben is versenyt hirdettek, először 1, majd 2 millió dolláros jutalommal a feladatot teljesítő számára. Utóbbi jelentette a legnagyobb kihívást, hiszen míg az első két alkalommal terepen kellett bizonyítaniuk a jelentkezőknek, 2007-ben már 96 kilométernyi városi szakaszon kellett baleset nélkül végighajtani, mindössze 6 óra alatt (a feladatot egyébként négy csapat is teljesítette).

Meglátta a lehetőséget a projektben a Google is, melynek mérnökcsapata részt vett a DARPA második futamában. Ezt követően az amerikai keresővállalat önálló projektbe fogott, kihasználva a saját technológiáiban rejlő lehetőségeket. Autói a Google Sreet View-ból nyert információ mellett olyan mesterséges intelligencia szoftveren alapulnak, mely a kocsiban elhelyezett videokamerák és a jármű tetejére erősített, úgynevezett LIDAR érzékelő jeleit kombinálja a közlekedési eszköz elejére rögzített radarérzékelők és egy pozíciómérő eszköz által nyújtott adatokkal. Ennek eredményeként a tavalyi év során összesen 1600 kilométeres távolságot sikerült már megtenni mindenféle emberi beavatkozás nélkül, összesen pedig 230 ezer kilométernyi távot jártak a Google autói szinte kizárólag autonóm módon, minimális emberi interakció mellett.

Google grand challenge
Google grand challenge

A jövőbe vezető út
Jól jelzi a technika fejlettségét, hogy a világon először Nevada államban döntött úgy a helyi törvényhozás, hogy lehetővé teszi az önműködő autók utcai közlekedését. Az 511-es törvényt a múlt héten fogadta el a motorgépjárművek szabályozásáért felelős állami hivatal. Megkezdődik tehát az autonóm közlekedési eszközökre vonatkozó szabályok kidolgozása.

Miért fontos ez annyira az Egyesült Államoknak, a fent már említett szempontokon túl? Nos, azért, mert a modern technológia, a robotizált autók kitörési pontot jelentenek az ország számára. A gazdasági válságból kikecmeregni látszó USA korántsem olyan erős, mint amilyen volt 10-20 éve, a távol-keleti országok, elsősorban Kína, lendületes fejlődéssel komoly technológiai hátrányt hoztak be. Az automatizált közlekedési eszközök azonban a világon mindenhol úttörő technikának számítanak, még általánosan elfogadott szabályai sincsenek. A robotizált autók hozzájárulhatnak az USA igencsak megtépázott gépjárműipara nimbuszának visszaállításához, borsot törve a japán és a feltörekvő kínai gyártók orra alá.

A technológia, különösen a mesterséges intelligencia alapjaiban változtathatja meg az autóvezetésről kialakult képünket, állítja Sebastian Thrun, a Stanfordi Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumának professzora. Egy kérdés viszont elsikkadni látszik a nagy technológiai áttörés mellett: mi lesz a vezetés élményével? Ahogy eltűnt a kurbli és visszaszorulóban van a manuális váltó, úgy a húsz évvel későbbi emberek már a kormányt se markolják majd? Akarjuk mi ezt?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.