Hirdetés
. Hirdetés

OS X kémprogram terjed a neten

|

Az Intego biztonsági cég a Mac OS X felhasználók figyelmét arra hívta fel, hogy egy olyan újabb kémprogramot fedezett fel, amely képernyőkímélők és egyes Macintosh kompatibilis alkalmazások révén igyekszik terjedni.

Hirdetés

A Mac OS X operációs rendszerre épülő számítógépek között továbbra sem terjednek jelentős mennyiségben a különféle kártékony programok, azonban azért közbe-közbe fény derül ártalmas szoftverekre, kódokra. Ez történt a napokban is, amikor az Intego biztonsági cég szakemberei egy új kémprogramra lettek figyelmesek. A számítógépes kártevő elsősorban képernyőkímélők és egyes Mac kompatibilis szoftverek révén próbál terjedni. Olyan letöltőoldalakon is felbukkant már, mint amilyen például a MacUpdate, a VersionTracker és a Softpedia.

Az OpinionSpy névre keresztelt kémprogram megpróbál root jogosultságokat szerezni a fertőzött rendszereken, és egy PremierOpinion folyamat mögé elrejtőzve igyekszik elvégezni a számára kijelölt feladatokat. Ennek során egy hátsó kaput nyit a 8254-es porton keresztül, alaposan átvizsgálja a helyi és a hálózati adattárolókat, valamint megfertőzi az esetlegesen futó Safari, Firefox és iChat alkalmazásokat. Ezt követően megkezdi a kémkedést, és az összegyűjtött adatokat titkosított formában feltölti előre meghatározott távoli szerverekre. A kémprogram elsősorban e-mail címek, iChat üzenetek, felhasználónevek, jelszavak, hitelkártyaszámok, böngészési előzmények, stb. után kutakodik.

Az Intego szerint az OpinionSpy arra is képes, hogy a Mac számítógépekről automatikusan frissítse a saját állományait, ezáltal folyamatosan újabb és újabb funkciókkal tud gyarapodni. A biztonsági cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémprogramot rejtő alkalmazások eltávolításával a kártevő nem fog eltűnni a számítógépekről. (Az Intego az OpinionSpy-t a MishInc FLV To Mp3 nevű videokonvertáló alkalmazás egyes példányaiban mutatta ki először.)

Az Intego azon felhasználók számára, akik a VirusBarrier X5 vagy X6 víruskeresőt használják, azt javasolta, hogy frissítsék a biztonsági szoftvert legalább a 2010. május 31-én megjelent vírusadatbázissal, mert az antivírus így már képes lesz felismerni, illetve eltávolítani az OpinionSpy kémprogramot is.

A cikk a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.