Hirdetés
. Hirdetés

Össztűz az AMD-re

|

Az Intel a gyártóknak a vártnál előbb teszi hozzáférhetővé az év végén megjelenő Penryn processzorok mintadarabjait.

Hirdetés

John Antone az Intel ázsiai és csendes-óceáni régiókért felelős alelnöke és vezérigazgatója nyilatkozata szerint "Az összes különböző platform számára hozzáférhetővé tettük a Penrynt." Mint arról korábban beszámoltunk, a Penryn az Intel év végén debütáló új, 45 nanométeres technológiával készülő processzorának kódneve. Először a szerverváltozatot, majd a mobil és asztali változatokat dobja piacra a cég.

A megjelenés pontos dátuma még nem tisztázott, csak annyit lehet tudni, hogy valamikor a negyedik negyedévben debütálnak. Az Intel abban bízik, hogy ezzel fokozni képes a nyomást a rivális AMD-n, melyet az elmúlt hónapokban sikerült megszorongatni a szerverek frontján. Az időzítés az AMD négymagos Barcelona kódnevű processzorának szól, melyet augusztusban kezdenek szállítani, s a rá épülő szerverek majd szeptemberben kerülnek a piacra. Az AMD eredetileg az év közepére ígérte a Barcelonát, melytől azt reméli, hogy visszaszerzi elveszített piaci részesedését. Természetesen az Intel arról van meggyőződve, hogy a Penryn révén megerősíti pozícióját.

Időközben tajvani alaplapgyártók kiszivárogtatták, hogy az első 45 nanométeres technológiával készülő négymagos Core 2 Extreme processzort 999 amerikai dolláros áron dobja majd piacra az Intel. Az első Penryn - ha lehet hinni a pletykának - órajele 3,33 gigahertz, külső órajele 1333 megahertz lesz, és 12 megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd. Egyelőre a típusszáma még nem ismert.

A zászlóshajót röviddel követi majd két további négymagos processzor. Mindkettőnek 1333 megahertzes külső órajele és 12 megabájt gyorsítótára lesz. Mi több, azt is tudni vélik, hogy további négy, 45 nanométeres, kétmagos processzort (Wolfdale) is piacra dobnak 2008 első felében. Közülük háromnak a külső órajele 1333 megahertz lesz és 6 megabájt másodszintű gyorsítótára lesz, míg a maradék egy külső órajele 1066 megahertz és 3 megabájt L2 gyorsítótára lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.