Hirdetés
. Hirdetés

Párbeszéd Budapesttel

|

A bürokrácia kikerülésével lehet városfejlesztési javaslatokat tenni a nemrég indult Budapest Dialog portálon.

Hirdetés

Jó lenne egy kutyafuttató a lakóhelyéhez közel? Hiányzik egy játszótér a környékéről? Nemrégiben olyan közösségi városfejlesztési portál indult, ahol a fővárosiak javaslatokat tehetnek.

A Budapest Dialog célja, hogy a lakosság és a városi környezetért felelős szervezetek között újszerű, a bürokratikus utat leegyszerűsítő párbeszéd alakuljon ki. Hivatali oldalról érkező első partnere a Főkert Nonprofit Zrt., amely a zöldterületekkel kapcsolatos projektötleteket e-mailben is megkapja.

A portál térképi alapon, webes felületen keresztül működik. A felhasználók egy kattintással helyhez kötött ötleteket rögzíthetnek a felületen, aminek köszönhetően dialógus jön létre a többi városlakóval, illetve a Főkerttel. Minden projektötlet egy rövid, gyorsan kitölthető adatlappal rendelkezik, ez tartalmazza a fejlesztési terv tömör leírását. A szöveges tájékoztató mellé képek és látványtervek is csatolhatók. Ezt követően a felhasználók megoszthatják ötleteiket ismerőseikkel, akik pontozhatják és kommentelhetik azokat, valamint ténylegesen is támogathatják a projektet – pénzadománnyal vagy önkéntes munka felajánlásával. A Budapest Dialogon keresztül akár önkormányzati szereplők, azok cégei vagy gazdasági szereplők is megoszthatják ötleteiket, és azokról visszajelzést gyűjthetnek a lakosságtól.

A portál indulása óta feltöltött fejlesztési ötletek nagyon sokszínűek és egymástól egészen eltérő léptékűek. Néhány kiragadott példa: utcai padok és szeméttárolók elhelyezése, kifőzdék létesítése, Calanetics park létrehozása, úszó napozóterasz a Dunán.

A fejlesztés koncepciója a Design Terminál által kiírt Smart City Lab pályázat városi zöld kategóriájában nyert támogatást.

A Budapest Dialog szeretné bővíteni a partneri körét önkormányzatokkal, azok cégeivel, továbbá olyan szervezetekkel, amelyek kapcsolódnak a városfejlesztés tevékenységéhez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.