Hirdetés
. Hirdetés

Pimaszul egyszerű trükkel kijátszhatók a térfigyelő kamerák

|

Kutatók egy színes papírt maguk elé tartva jártak túl a felismerő rendszer eszén.

Hirdetés

Hirdetés

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói bemutatták, hogy egyetlen darab színes, nyomtatott lappal teljesen láthatlanná válhatunk a mesterséges intelligencián alapuló objektum-felismerő rendszerek számára.

Az utóbbi időben a konvolúciós hálózatok (Convolutional Neural Network, CNN) egyre ügyesebben ismerik fel képeken és videofelvételeken az embereket. Ezek a hálózatok sok ezer kép feldolgozása alapján tanulják meg, hogy néz ki az ember.

De viszonylag könnyű őket becsapni: a kutatók 40x40 centis nyomtatványok segítségével teljesen el tudták magukat rejteni a YOLOOv2 objektum-felismerő figyelő tekintete elől. Egyszerűen a testük elé tartották a papírfecnit, és ezáltal a rendszer számára egyik pillanatról a másikra megszűntek létezni.

Több kísértelet is végeztek a takaró lapokkal, és a tesztek szerint ha megfelelő szögben tartották őket maguk elé, totálisan megzavarták vele a konvolúciós hálózat felismerő mechanizmusát.

A kutatók most olyan pólókat fognak nyomtatni, amelyekkel viselőik elrejthetik magukat a térfigyelő rendszerek figyelő tekintete elől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.