Hirdetés
. Hirdetés

Pofára esett a Kodak

|

Körmére koppintottak a fényképezés helyett pereskedésből megélni tervező vállalatnak.

Hirdetés

Patent troll - ezzel a névvel említik azokat az egyéneket és kisebb cégeket, akik/amik a tulajdonukban levő szabadalmi jogokkal nem élnek, hanem inkább visszaélnek. Ahelyett, hogy kreatív, előremutató fejlesztéseket végeznének a jogvédett tudással, inkább a többi piaci szereplőt zrikálják, jellemzően azokat a nagyobb cégeket, akiktől zsíros dollármilliókat remélnek bekasszírozni. A jelenség léte önmagában is ellenszenves, az viszont kifejezetten szánalmas, ha egy egykoron sokkal szebb időket is megélt, közismert vállalat fordul ehhez az eszközhöz, túlélése érdekében.

Pedig erre az útra próbált meg lépni az 1889-ben alapított amerikai Kodak is. Az 1990-es évek végén, a digitális éra megjelenésével egyre inkább háttérbe szoruló cég utoljára 2007-ben volt nyereséges, és ahelyett, hogy a digitális képfeldolgozásban innovátori szerepre törekedne, egyre inkább korábbi szabadalmaiból próbál megélni. Ennek megfelelően januárban csődvédelmet kért, februárban pedig bejelentette, hogy beszünteti digitális kamerákkal és képkeretekkel foglalkozó részlegének működését.

kodak film
kodak film

A terv azonban nem látszik jól elsülni: az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának egyik bírája nemrég úgy döntött, hogy az Apple és a Research In Motion ellenében indított szabadalomsértési vádjai érvénytelenek. A Kodak ugyanis korábban arra hivatkozva perelte be az amerikai és a kanadai vállalatot, hogy az iPhone 3G és egyes Blackberry készülékek megsértik szabadalmait. Noha ezt a bíró nem is vitatta, viszont megállapította, hogy maga a szabadalom érvénytelen. Mindazonáltal ez még csak előzetes döntés, így a Kodak felkészülhet arra, hogy fellebbezzen, ha a Bizottság hasonló végeredményre jut. Ennek várható ideje egyébként szeptember 21.

A hajcihő még 2010 januárjában indult, ekkor nyújtott be panaszt az ITC-nél a vállalat (per csak az idei év elején kerekedett belőle). A kérdéses szabadalom egyébként a 6.292.218-as, mely az LCD-n még fényképezés előtti, előnézeti képmegjelenítést írja le. A Kodak szerint ez alapvető, megkerülhetetlen technológia a digitális kamerák világában. Ezekből - ha nem is megkerülhetetlen, de a digitális fotózással kapcsolatos - szabadalmakból egyébként a vállalat több mint ezerrel rendelkezik, így egy darabig még minden bizonnyal folytathatja szabadalmi trollkodását. Amíg valaki fel nem vásárolja, mint a Google a Motorolát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.