Hirdetés
. Hirdetés

Preparátum a képernyőn

|

Az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós anatómiai térkép segíti a jövőben a hazai orvostanhallgatókat.

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány 2011 végén 198 millió forint támogatást nyert az „Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése” című TÁMOP projektre. Ennek köszönhető, hogy a magyar fejlesztésű találmány – a 4D Anatomy LLC terméke – beépülhet a Semmelweis Egyetem tananyagába.

A 4D Anatomy olyan szimulátor, amelynek segítségével virtuálisan kézbe vehető, elforgatható és tanulmányozható a preparátum. Egyedülálló tulajdonsága, hogy nem rajzolt képanyagon, hanem fényképeken alapul. Interaktivitása és térhatása lényegesen megkönnyíti a tanulási, képzési folyamatokat – hívja fel a figyelmet Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója.

A 2 éves projekt keretében először a speciális, szintén hazai fejlesztésű (Óbudai Egyetem), gömbfelületen mozgó szkennerrel beszkennelik a 20 kiválasztott patológiai preparátumot. Ezt követi a szoftveres feldolgozás. Az így elkészülő e-learning tananyaghoz ingyenesen lehet majd hozzáférni a világhálón.

Ami a tavalyi eredményeket illeti, elkészült a fej és a nyak anatómiáját bemutató DVD, továbbá megszületett a tényleges térhatást nyújtó sztereoszkópiás változat. A 4D Anatomy más irányú alkalmazási lehetőségét is kipróbálhatták a fejlesztők: részt vettek Szent László koponya-ereklyéjének vizsgálatában. A további tervek között szerepel a gerinc és a has anatómiájának bemutatása, valamint az e-learning tananyag további moduljainak fejlesztése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.