Hirdetés
. Hirdetés

Probléma az új Core Duo-s noteszgépekkel

|

Néhány nagyvállalat már megkezdte Intel Core Duo processzoros noteszgépek szállítását - valamivel korábban a tervezettnél. A sietség azonban most megbosszulta magát: ha valamilyen USB 2.0-s eszközt csatlakoztatunk a géphez, akár egy órával is lecsökkenhet a telepélettartam.

Hirdetés

Az Intel nemrég jelentette be a CES kiállításon új Core Duo processzorait. Az Acer és a Sony azonban máris árul néhány olyan notebook modellt, amelyek már az új, kétmagos CPU-t tartalmazzák. A Gateway, a Hewlett-Packard, az Apple Computer, a Lenovo és a Dell viszont egyelőre várnak, annak ellenére, hogy a legtöbb gyártó már közzétette Core Duós rendszereinek pontos specifikációit és árait is.

A nagyobb partnerek számára az Intel általában a hivatalos megjelenést megelőzően leszállít már jó néhány szállítmányt az új termékeiből. A Core Duós notebookok megjelenése azonban az előre bejelentetthez képest egy kicsit csúszik, ami összefüggésben áll az Intel terveivel. Az új processzorok új alaplapokat igényelnek, vagyis a fejlesztőcsapatoknak némileg több időre van szükségük optimalizálni a rendszert, hogy az végül sorozatgyártásba kerülhessen.

Az Intel ott rontotta el a dolgot, hogy "levágott" két hónapot a szokásos 9 hónapos fejlesztési időszakból, hogy az előre tervezett 2006 márciusa helyett januárban kereskedelmi forgalomba bocsáthassa az új Core Duo processzorokat. Ennek feltételezhető oka a konkurencia erős előretörése, emellett talán egy kicsit túlbízták magukat a 65 nanométeres technológiát illetően.

A kisebb gyártók, mint például az Acer, jóval agresszívabb termékpolitikát alkalmaznak, próbálva ezzel a nagyobbak előtt járni. Az olyan óriáscégek, mint a HP, vagy a Dell, inkább kivárnak, és csak akkor kezdik el szállítani az új termékeiket, amikor azok fejlesztése és optimalizálása véglegesen befejeződött. Emellett az ő esetükben az új termékskála összeállítása is több időt vesz igénybe.

A január eleji bejelentést követően a kisebb gyártók lefölözhették volna a piacot, ha a Core Duós termékekből elegendő állt volna rendelkezésre. Azonban ez sajnos nem így történt. A vásárlók már a bolti polcokra pakolás napjain elkapkodták az összes számítógépet, ám sajnos súlyos hibát tapasztalhattak. A Tom's Hardware tesztjei is igazolják, hogy a telepélettartamot drasztikus mértékben lecsökkenti az új processzortípus, ám az Intel ezt egy közleményében pontosította.

A hiba akkor lép fel, ha valamilyen USB 2.0-s eszközt csatlakoztatunk a géphez. Ezt követően ugyanis akár egy órával is lecsökkenhet a telepélettartam. Az Intel szerint a Windows XP drivereinek hibája, amely a legújabb, Szervizcsomag 2-es változatban található meg. A Microsoft Tudásbázisában található információk szerint a vállalat tud a hibáról, így az Intel értetlenül áll a probléma előtt, mondván nem értik, miért nem képesek azt kijavítani. Ehhez ugyanis egy egyszerű regisztrációs adatbázis módosításra lenne szükség. Továbbá az sem egészen világos, miért csak a Core Duo/945 alapú platformok esetében lép fel ez a hiba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.