Hirdetés
. Hirdetés

Profitfigyelmeztetés a Deutsche Telekomnál

|

A nagy európai integrált távközlési szolgáltatók közül elsőként a Deutsche Telekom adott ki profitfigyelmezetést a gazdasági válságra hivatkozva.

Hirdetés

A Deutsche Telekom, a Magyar Telekom tulajdonosának bejelentését követően a vezető európai szolgáltatók részvényeinek árfolyama is zuhanni kezdett. A cég elsősorban azzal indokolta a figyelmeztetést, hogy a mobil üzletág gyengén szerepelt az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és különösen Lengyelországban, ezért a társaság arra számít, hogy legszélesebb üzemi eredménye (EBITDA) rendkívüli tételek nélkül az idén 2-4 százalékkal fog elmaradni a tavalyitól. Február végén - amikor a várható eredményt még felfelé módosítottak - azt közölték, hogy az EBITDA ugyanannyi lesz, mint 2008-ban, azaz 19,5 milliárd euró. A társaság bevétele az év első negyedében 6 százalékkal 15,9 milliárd euróra nőtt, első ízben beleértve a megvásárolt görög OTE távközlési szolgáltatót is. A kiigazított EBITDA-eredmény 3 százalékkal 4,8 milliárd euróra emelkedett.

A Deutsche Telekom bejelentésére 10 százalékot meghaladó mértékben esett a társaság részvényeinek árfolyama, de mínuszban volt több vezető európai szolgáltató is. Az ágazat eddig viszonylag jól állta a sarat a válságban - legalábbis más szektorok cégeihez képest -, egyfajta menedéket nyújtva a befektetőknek. Mára azonban világossá vált, hogy sok piaci szereplő csak igen csekély mértékű, illetve semmilyen növekedésre nem számíthat a telített piacokon, amire többnyire költségcsökkentéssel és leépítésekkel válaszolnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.