Hirdetés
. Hirdetés

Rács mögött a VoIP-hacker

|

10 év börtönbüntetést kapott a VoIP szolgáltatásokat jogosulatlan értékesítő venezuelai csaló.

Hirdetés

Edwin Pena, a 27 éves venezuelai csaló 2005-ben úgy gondolta, hogy a VoIP szolgáltatások piacán érdemes szétnézni, és ilyen megoldások értékesítésével foglalkozni. Az ügyfelei körében nagykereskedőként tüntette fel magát, és neves szolgáltatók termékeit árulta kifejezetten kedvező áron. Azonban az igencsak versenyképes árak mögött egy nagyon komoly csalás húzódott meg, ugyanis Pena tulajdonképpen nem mást tett, mint "lopott" szolgáltatásokat értékesített. Mindehhez egy segítőre is talált.

 

 



A két bűnöző módszere internetes szolgáltatások meghekkelésén alapult. Robert Moore, Pena washingtoni társa, különböző módszereket dolgozott ki, amelyek segítségével képes volt felderíteni a szolgáltatók hálózatainak sérülékenységeit. Moore olyan programokat készített, melyek a hálózati adatforgalmat monitorozták, különböző kódokat próbálgattak, stb. A támadó 2005-ben négy hónapon keresztül összesen hatmillió alkalommal szkennelte az AT&T hálózatának portjait, és kereste a biztonsági réseket, illetve a támadható pontokat. Ráadásul nemcsak az AT&T volt a célpont, hanem további tizenöt szolgáltató is. Moore tevékenysége révén Pena több mint 10 millió, ingyen szerzett percet tudott értékesíteni a gyanútlan felhasználók számára. A szolgáltatók vesztesége összességében elérte az 1,4 millió dollárt.

A két személyt 2006-ban sikerült letartóztatni. Akkor Moore kétéves börtönbüntetést kapott, míg Pena az óvadék letétele után megszökött. A csalót csak 2009 elején sikerült újra elfogni a mexikói barátnőjének segítségével. A bíróság néhány nappal ezelőtt döntött Pena sorsáról, akit végül tíz év börtönbüntetésre ítélt. A bíró emellett egymillió dolláros kártérítésre kötelezte az elítéltet.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.