Hirdetés
. Hirdetés

Reding, a rugalmas

|

Viviane Reding EB-biztos szerint elfogadható lenne, ha az EU-ban is bevezetnék az amerikai rendszert, miszerint a mobilhívások fogadásáért is fizetni kellene.

Hirdetés

Az információs társadalomért felelős EU-biztos (képünkön) eltökélt abban, hogy csökkenteni fogja a külföldre küldött SMS-ek díját az EU-tagállamokban. Ám nem ez jelenti a legnagyobb aggodalmat a mobilszolgáltatók számára, hanem inkább az a terve, hogy csökkentse a távközlési vállalatok közötti végződtetési díjakat. Egyes mobilszolgáltatók arra figyelmeztetnek, hogy ennek eredménye a mobilhívások díjának növekedése lehet, vagy az, hogy a hívásfogadásért is fizetni kell, mint az Egyesült Államokban és egyes ázsiai országokban.

A Financial Timesnak adott interjújában Viviane Reding úgy fogalmazott az utóbbi lehetőséggel kapcsolatban, hogy "miért ne? Az egész távközlési piac fejlődik, ami azt is jelenti, hogy nem kell feltétlenül tíz évvel ezelőtti szabályokhoz ragaszkodnunk. Az üzleti modelleket nem az EU-biztos határozza meg, hanem a szolgáltatók."

A múlt héten Reding reagált a mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Association felvetésére is, miszerint az adatroaming díjak folyamatosan csökkennek, ezért nincs szükség arra, hogy az Európai Bizottság ezeket mesterségesen maximálja, mint a külföldről indított mobilhívások díjait. Az EU-biztos azonban elégedetlen a csökkenés mértékével és így fogalmazott: "Nem vagyok lenyűgözve. Ha ez így marad július elsejéig, akkor nem én leszek az egyedüli az Európai Bizottságban, aki úgy gondolja, hogy a beavatkozás szükséges" - utalva az EU-tagországok távközlési minisztereivel folytatott egyeztetéseire.

A távközlési miniszterek luxembourgi találkozóján Reding azt is felvetette, hogy ha a televíziós adások átállnak analóg sugárzásról digitálisra, akkor sok frekvencia felszabadul, és ezek felét 2010-ig át kellene engedni a mobil és a hálózat nélküli internet-szolgáltatóknak. A találkozó kellemetlen perceket is hozott az EU-biztosnak: a szaktárcák vezetői elutasították Reding korábbi javaslatát egy páneurópai távközlési szabályozó testület létrehozására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.