Hirdetés
. Hirdetés

Rendületlenül szivárognak a céges adatok

|

Növekednek az adatvesztés okozta költségek. A támadások által okozott károk is megemelkedtek.

Hirdetés

A Ponemon Egyesült Államokban végzett összehasonlító tanulmánya – amely 15 üzleti szektor 51 vállalatának közreműködésével készült – az adatszivárgással kapcsolatos költségek folyamatos növekedését mutatja. 2010-ben a vállalati adatszivárgás átlagos költsége elérte a 7,2 millió dollárt a korábbi 6,8 millió helyett, illetve 10 dollárral, 214 dollárra drágult az egyes adategységekre vetített költség.

 

 



2010-ben először fordult elő, hogy a rosszindulatú támadások okozták az adatvesztés legnagyobb költségét. A tanulmány szerint a rosszindulatú, illetve bűncselekményből adódó támadások, az összes eset 31 százalékát tették ki. Ez 7 százalékkal több, mint 2009-ben, illetve kétszer annyi, mint az előző évben. Ezeknek a támadásoknak a költsége alaposan megnövekedett: 48 százalékkal, 318 dollárra emelkedett egy rosszindulatú támadás során elvesztett adat átlagos költsége.

A leggyakoribb, ugyanakkor szintén egyre költségesebb adatszivárgási ok továbbra is a hanyagság, amely az összes szivárgási eset 41 százalékát okozza. Egy év alatt harmadával növekedett a hanyagságból eredő károk költsége. Ez az adat azt mutatja, hogy a vállalatoknak továbbra is kihívás a kollégák, illetve a partnerek megfelelőségének megteremtése.

Hazai tapasztalatok

A CDSYS, tapasztalatai szerint Magyarországon is a figyelmetlenségből, hanyagságból eredő adatszivárgási esetek a gyakoribbak, de a károk mértékét tekintve a rosszindulatú támadások jelentenek nagyobb veszélyt. Sajnos még komolyabb technikai felkészültség és szakértelem sem szükséges ahhoz, hogy súlyos károkat okozzon pl. egy elégedetlen alkalmazott a vállalatnak, hisz a legtöbb cégnél nincs adatszivárgás elleni védelmi technológia, így akár egy email-ben is kiküldhetőek a bizalmas információk tetszőleges címre. Hanyagságra gyakori példa, hogy a szabadság idejére bekapcsolt automatikus levéltovábbítási funkció hónapokkal a szabadság lejárta után is küldi a privát postafiókba a teljes céges levelezést.

A vállalatok továbbra is főleg a munkaerő megfelelő képzésére támaszkodnak az adatszivárgások jövőbeli megakadályozásának érdekében. A legnépszerűbb védekezés az adatszivárgás ellen továbbra is az oktatás és a felvilágosító programok, de a titkosítás és más technikai megoldások is gyorsan terjednek. A képzések valamilyen formáját a válaszadók közel kétharmada, a titkosítási megoldásokat 61 százalék használja.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.