Hirdetés
. Hirdetés

Retteghet a Flash?

|

A Google Chrome kapott Silverlight 2 támogatást, az iPhone nem.

Hirdetés

A Microsoft letölthetővé tette interaktív multimédiás platformjának második generációját, a Silverlight 2-t, amely .NET alapú környezet kínál majd a fejlesztők - és ezen keresztül a felhasználók - számára multimédiás, grafikus tartalmak webes, böngészőben történő megjelenítésére.

A Flash Player ellen csatába küldött bővítményt egyaránt működik Windows és a Mac OS X operációs rendszereken, és a legtöbb böngésző támogatásával is ellátták. Így az Internet Explorerrel, a Firefoxszal és a Safarival is kompatibilis. A Google Chorme és a linuxos változat viszont még béta verziónál tart, ám hamarosan érkezik. Ellentétben az iPhone támogatással, amelyre nem sok esély van. "Ha az Apple engedélyt ad egy külső cégnek, hogy bővítményt készítsem a termékéhez, akkor mi megcsináljuk" - indokolta az együttműködés hiányát Scott Guthrie, a Microsoft vezérigazgató-helyettese.

 

silverlight2.jpg
 


A web-alkalmazások, grafikák és animációk megjelenítésére alkalmas bővítményhez egyébiránt nagy reményeket fűz a redmondi cég, mivel ezúttal tényleg komolyan gondolják, hogy megszakíthatják a Flash egyeduralmát. "Több száz millió gépre fogják installálni" - jövendölték. Optimizmusukat erősíti, hogy a föld minden negyedik gépére már telepítették a bővítményt, s némely országokban ez az arány az 50 százalékot is eléri. Persze ez nem zárja ki azt, hogy a Microsoft és az Abode alkalmazása egyszerre fusson egy gépen.

Az is egyre jobban látható, hogy alakul a Flash elleni árnyékszövetség. A Hewlett-Packard ugyanis korábban már bejelentette, hogy gépeit előre telepített Silverlight bővítménnyel fogja szállítani vásárlóiknak, miközben a Nokiai is komolyan számol az alkalmazással, s az új RIM telefonokat is elláthatják a trónkövetelővel. Iparági pletykák szerint ráadásul a Microsoft rejtélyes Live üzleti alkalmazáscsomagja is komoly Silverlight támogatást kaphat majd, amelyben például a Powerpoint diavetítése is futtatható lesz.

A Silverlight már elérhető a Microsoft weboldalán. A Silverlight 1 és a Silverlight 2 béta tulajdonosok szoftverei pedig automatikusan frissülnek majd, nincs szükség az új változat letöltésére. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.