Hirdetés
. Hirdetés

Riasztó, mennyi elektronikus hulladékot termelünk - és a helyzet csak romlik!

|

Ez ENSZ E-waste Monitor 2020 jelentése szerint, ha így folytatjuk, akkor csupán 16 év kell, hogy megduplázódjon a világ éves elektronikaihulladék-termelése.

Hirdetés

Mind élvezzük annak előnyeit, hogy a technológia és az informatika egyre dinamikusabban fejlődik, azonban ennek a növekedésnek van egy nagyon komoly hátulütője: az elektronikai eszközök egyre gyorsabban avulnak el és kerülnek szemétre. Az ENSZ nemrég kiadta a Global E-waste Monitor 2020 című jelentését, amelyből kiderül, mennyire fenntarthatatlan az a szintű termelés, ami jelenleg is zajlik a világban, és ami a jövőben valószínűleg csak fokozódik majd. 

Hirdetés

A jelentés szerint 2019-ben 53,6 millió tonna elektronikus hulladék keletkezett a világon; összehasonlításképpen ez nagyjából 350 óceánjáró hajó súlyával egyenértékű. Személyekre lebontva ez azt jelenti, hogy a világon élő minden egyes emberre 7,3 kilogramm jut fejenként. A kontinensek közül Európa a legelmaradottabb ezen a téren, ugyanis átlagosan fejenként 16,2 kiló elektronikai hulladékot termeltünk; minket Óceánia követ 16,1 kilogrammal, majd Észak- és Dél-Amerika 13,3 kilogrammal; a sort Ázsia és Afrika zárja 5,6, illetve 2,5 kilogrammal.

A kutatók azt jósolják, hogy ha ilyen ütemben haladunk, akkor 2030-ra az évi 74 millió tonnás elektronikai hulladék előállítását is átléphetjük, így 16 év alatt duplájára nőne az ilyen típusú szeméttermelés. A jelenlegi adatok szerint az e-hulladék termelése növekszik a legnagyobb ütemben az ember által előállított hulladákfajták közül. Jelenleg a kukába kerülő elektronikai eszközök mindössze 17,4 százalékát hasznosítjuk újra, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából 57 milliárd dollár értékű arany, ezüst, réz, platina és egyéb újrahasznosítható anyag kerül szeméttelepekre vagy hulladékégetőkbe.

A jelentés arra is kitér, hogy a nyilvánvaló környezetromboló hatások mellett, az elektromos készülékek olyan mérgező vagy veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak, mint a higany, ami képes károsítani az emberek (és persze más élőlények) idegrendszerét. Persze több ajánlás és szabályozás is létezik, mely megpróbálja megregulázni ezt a romló tendenciát, azonban mindezek ellenére is 21 százalékkal nőtt az e-hulladéktermelés az elmúlt öt éveben. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.