Hirdetés
. Hirdetés

Ricoh Aficio SP22x nyomtató teszt

|

Nagyon szép fotókat nyomtat a Ricoh új, középkategóriájú, lézer alapú multifunkciósa, csak egy kicsit törődni kell vele.

Hirdetés

A Ricoh az elmúlt évtizedekben elsősorban nagy teljesítményű irodai nyomtatóival és másolóival szerzett hírnevet, de a piaci igényt látva napjainkban egyre bővíti a közepes teljesítményű, munkacsoportoknak, kisebb irodáknak szánt termékvonalát. Közéjük tartozik az idei év elején megjelent, A/4-es, lézer alapú Aficio SP22x multifunkciós sorozat. Három tagja közül a legkisebb SP220S 16 lap/perc sebességű, GDI multifunkciós. Az SP221F szintén GDI szoftver interfészű, de automatikus lapadagolóval és faxmodemmel is ellátott, nagyobb sebességű (20 lap/perc) készülék. A legnagyobb, az SP222SF mindezen felül PCL és PostScrip3 leírónyelven kezelhető. A Ricoh hazai képviseletének jóvoltából az utóbbi típust volt alkalmunk kipróbálni.


A Ricoh Aficio SP222SF konstrukciója követi a multifunkciósok szokásos felépítését, felül az automatikus lapadagolóval ellátott szkennerasztal, az alatta lévő a kimeneti tálcára érkeznek a kész nyomatok. A tálca bemélyedése merőleges a szkennerasztalra és a jobb oldala nyitott, így könnyebben emelhető ki az elkészül nyomatköteg, azokhoz a típusokhoz képest ahol a kimeneti tálca teljesen a szkennerasztal alatt van. A készülék alján kétoldalt két bemélyedés van, ezeknél fogva lehet felemelni. Sajnos ezek csupán 2 cm mélyek, így gyakorlatilag az ujjvégeivel tartja az ember a 28 kilós készüléket. A szkennerasztal szerencsére elég masszív, ennél fogva is fel lehet emelni. A tápkábel alul a hátoldalán csatlakozik, a bekapcsológomb pedig a bal oldalon hátul van, így egyik oldalon sem lehet túl közel tenni a falhoz. Az enyhén megdöntött kezelőpanelen a gombok elég nagyok és logikus elrendezésűek. Külön gombot kapott a színes és a fekete-fehér másolás, és a feladat megszakítása funkció.

 

A három üzemmód (másolás, faxolás, szkennelés) aktiváló gombja világít, így távolról is látható, milyen üzemmódban van éppen a készülék. A menüben egy kerek, négy irányban érzékeny gombbal lépkedhetünk. Kétsoros, karakter alapú, háttér-világításos kijelzője jól olvasható. A menü sokféle nyelvre állítható be, de magyarra sajnos nem. A kezelőpanelnek nincs nyelve, a Menu és az OK szavakat, valamint a négy, a telefonkönyvet kezelő gombot leszámítva nincs rajtuk magyarázó szöveg, a funkciókat ikonok jelzik. Nagyobb gond, hogy a kijelzőn a hibaüzenetek is angolul jelennek meg, bár a mellékelt CD-n lévő, kinyomtatható magyar nyelvű Rövid útmutató (Quick Guide) részletesen elmagyarázza őket.

 

 

ricoh_spc222sf_1.jpg
 

 

A készülék alján lévő adagolótálca elején egy mechanikus töltöttségjelző mutatja a betöltött papír mennyiségét, a mérete pedig a beállítócsúszka helyzetéből állapítható meg a tálca kihúzása nélkül.
Más gyártók multifunkciós készülékeihez hasonlóan az 50 lap kapacitású automatikus dokumentumadagoló (ADF) itt is a szkennerasztal tetejére került, de a szkennertető az ADF-el együtt kb. 3 cm magasságig megemelhető, így szkenneléskor vastagabb anyagokra - magazinokra, könyvekre – is ráhajtható, ezzel a lehetőséggel eddig csak ADF nélküli multifunkciósoknál találkoztunk.

A magyar nyelvű telepítőszoftver a következő lehetőségeket kínálja fel: 1. gyors USB telepítés (a nyomtatómeghajtó mellett telepíti a PCL és TWAIN támogatást); 2. gyors hálózati telepítés; 3. PCL nyomtatóvezérlő telepítés; 4. TWAIN támogatás telepítése; 5. a Presto! PageManager telepítése.
A hálózati csatolón való használat telepítésekor a PostScript3 nyomtatómeghajtót és a hálózati szkennelést támogató meghajtót telepíti. A PCL támogatást és a TWAIN felületen való szkennerhasználatot ekkor külön telepíthetjük, az utóbbihoz azonban mindenképpen kell az USB kábel, mert a TWAIN hálózaton keresztül nem működik. A Presto! PageManger egy egyszerű képszerkesztő program, ha éppen nincs más TWAIN kezelő alkalmazásunk, használhatjuk ezt is, van benne OCR felismerés és a kezelési útmutatójával együtt magyar nyelvű. A meghajtók telepítéskor – Windows XP alatt próbáltuk ki a készüléket – semmilyen problémát nem tapasztaltunk.

 

A készülékhez melléklet CD-n magyar nyelven a már említett, a használathoz szükséges legfontosabb tudnivalókat és a hibaüzenetek magyarázatát tartalmazó Rövid útmutatót kapjuk és egy elektronikus kézikönyvet, amelynek az előnye az egyszerű keresés, hátránya hogy számítógép kell hozzá. A kinyomtatható, pdf formátumú kézikönyv csak angolul található meg a CD-n.

 

 

ricoh_spc222sf_2.jpg
 

 

A nyomtatómeghajtó beállítása elmenthető és betölthető, mint tesztünkben kiderült, ez különösen a fényképek nyomtatásakor lehet hasznos. A készüléket a kezelőpanelről és a beépített webszerveren át konfigurálhatjuk, illetve kérhetjük le a beállításra, illetve a használatra vonatkozó jelentéseket. A két módszer egyenértékű, azaz a kezelőpanelről is beállíthatunk és lekérdezhetünk mindent, de a webszerver használata – figyelembe véve a kétsoros LCD kijelzőt - jóval kényelmesebb, érdemes akkor is ezt választani, ha egyébként az USB porton át használjuk az eszközt.

 

A beállítási és lekérdezési lehetőségek a szokásosak, miután kinyomtattuk a konfigurációs oldalakat a kijelzőn is gyorsan eligazodunk a menükben. A szokásos másolási szolgáltatások között érdemes megemlíteni a több oldal egy oldalra másolását. Lehetőségünk van a hálózaton át való szkennelésre pdf, tiff vagy jpeg formátumban. A faxtelefonkönyv maximum 100 bejegyzést tartalmazhat, ebből 20-at lehet elérni gyorstárcsázással a kezelőpanelen.

 

Nyomtatni és másolni tonertakarékos módban is lehet, amely nyomtatáshoz a nyomtatómeghajtó felületén állítható be, a másoláshoz pedig a kezelőpanalen, illetve a webfelületen.
A nyomtatómeghajtón három, általános minőségi fokozat állítható be: gyors, normál, finom. Szövegnyomtatásnál nem tapasztaltunk érzékelhető különbséget közöttük. A szöveg minősége jó, a betűszélek egyenesek és folyamatosak, a fedettség egyenletes. Tonertakarékos módban a fedettség a normál 50-60 százalékára csökken, de a betűk kontúrja jó marad.
Grafikák nyomtatásánál sem tapasztaltunk hiányosságot, az egyszínű felületek egyenletesek, nincs nyoma csíkoknak.

 

 

ricoh_spc222sf_3.jpg
 

 

Az első – automatikus színprofillal – kinyomtatott fotók ehhez képest csalódást okoztak. A részletgazdagsággal nem volt gond, és a toner viasztartalmának köszönhetően a képek enyhén fényes felületűek, a színek azonban távol álltak az eredetiektől. Egyértelműen piros elszíneződést mutattak, jelezve, hogy az automatikus színprofilt inkább grafikákhoz és nem fotókhoz optimalizálták.

 

A nyomtatómeghajtón háromféle színkezelés közül választhatunk: automatikus, ICM és kézi. Miután a kézi beállításra váltva kikapcsoltuk az automatikus színprofilt egészen más fotókat kaptunk. Eltűnt a piros elszíneződés, egyenletesek lettek a színátmenetek, kissé sötét lett a kép, de kontraszt és a színtartomány szélessége ugrásszerűen javult. A kép enyhe világosítása után pedig gyakorlatilag tökéletes, részletgazdag, egyenletes színárnyalatokat és átmeneteket mutató fotókat kaptunk. Fotónyomtatáshoz tehát mindenképpen érdemes kísérletezni és elmenteni a legjobbnak bizonyult beállítást.

 

A Ricoh SP222SF elsősorban a jó minőséget igénylő színes üzleti dokumentumok nyomtatására és másolására alkalmas. Fizikai terhelhetősége ennél jóval magasabb, de a lapköltség szempontjából maximum havi 700-1000 színes oldal nyomtatása/másolása esetén gazdaságos a használata. Fotónyomtatóként is kiválóan megállja a helyét, főként, ha szánunk egy kis időt a színprofil-beállítások kikísérletezésére.

Névjegy
Termék: Ricoh SP C222SF

Forgalmazó: Ricoh Magyarország
Ár: 278 400 Ft
Web: a Ricoh SP C222SF nyomtató oldala

 

Adatok

  • lézer technológia
  • 2400×600 dpi felbontás
  • 128 MB alapmemória (512 MB-ra bővíthető)
  • 2 perc 52 másodperc A4 fotó nyomtatása
  • Névlegesen 20 darab A4 fekete/színes szövegoldal nyomtatása percenként
  • 250 lapos lapadagoló (opcionálisan 500 laposra bővíthető)
  • 3 000 oldal havi terhelhetőség (max. 30 000 oldal)
  • 25 000 oldal festékgyűjtő élettartama
  • USB 2.0 port, Ethernet port
  • 1200 dpi lapolvasó felbontás
  • 24/8 bit lapolvasó színmélység
  • 22 darab A4 fekete / színes oldal másolása percenként
  • 60-160 g/m2 kezelt papír
  • Teljesítmény: max 1300 W
  • 28 kg-os tömeg
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.