Hirdetés
. Hirdetés

Robban a mobiladat

|

Várhatóan a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kap a wifi a robbanásszerűen növekvő mobiladat-forgalom kezelésében. A Cisco megoldásai igazodnak a VNI előrejelzéséhez.

Hirdetés

Öt év alatt a globális internetforgalom megháromszorozódik, a mobiladat-forgalom pedig a 13-szorosára nő – áll a Cisco Visual Networking Index (VNI) 2012-2017-es időszakra vonatkozó előrejelzésében. A növekedés fő mozgatórugói a következők: az internethasználók számának növekedése – 2017-re a világ népességének fele, közel 3,6 milliárd ember használja a világhálót; 12 milliárdról 19 milliárdra nő a hálózatokhoz kapcsolódó eszközök száma; mintegy 3,5-szeresére nő a vezetékes szélessávú kapcsolatok átlagsebessége; megkétszereződik a multimédiás alkalmazások használóinak száma.

Míg a PC-típusú eszközökön lebonyolított internetforgalom éves növekedési rátája várhatóan 14 százalék lesz, addig a táblagépek forgalmában 104, az okostelefonokéban 79 százalék, az M2M kapcsolatokéban 82 százalékos növekedés várható. Figyelemre méltó, hogy míg 2017-ben a mobilhálózatokhoz kapcsolódó berendezések egyharmada M2M kommunikációt folytat, addig az ezen eszközökkel lebonyolított adatforgalom csupán a teljes mobiladat-forgalom 3-4 százalékát teszi majd ki.

„Az előrevetített trendek Magyarországon is új követelmények elé állítják a távközlési szolgáltatókat a sávszélesség, a skálázhatóság, az újfajta szolgáltatások és az üzleti modellek kialakítása terén” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország szolgáltatói üzletágának vezetője. A mobilszolgáltatók hálózataiban új mobilinternetes megoldások, valamint a wifi-technológia szélesebb körű alkalmazása várható. A Cisco a szoftverek, a hozzáférés és az infrastruktúra területén is nyújt megoldásokat a növekvő adatforgalom, illetve a változó igények kezelésére.

Az intelligens szoftverek segítségével a szolgáltatók hatékonyabban elemezhetik és hasznosíthatják a hálózatukon továbbított adatokat. Az intelligens hálózati hozzáférést a wifi és a 3G-s rádiótechnológia ötvözése, kiscellák kialakítása támogatja. A wifi egyrészt a mobiladat-hálózatok tehermentesítését, másrészt – a felhasználó tartózkodási helyéből kiindulva – személyre szabott, helyspecifikus szolgáltatások nyújtását szolgálhatja. Alkalmazásával pontosabban határozható meg a felhasználó tartózkodási helye, mint a GPS-szel. Az intelligens infrastruktúra a 4G-technológiára való áttérés lehetőségét hordozza magában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.