Hirdetés
. Hirdetés

Rohamosan terjed a Windows 10 egy trükk miatt is

|

A frissítésre felhívó üzenet bezárása jóváhagyásnak minősült.

Hirdetés

Az elmúlt két hétben a Microsoft új operációs rendszerének felhasználói tábora a legnagyobb növekedést könyvelhette el 2015 augusztusa óta a StatCounter webes statisztikai cég adatai szerint. Egész pontosan a cég a használati arányt méri - ez a Windows 10-et használók aktivitására utal, nem az operációs rendszert futtató eszközök számára -, amely május 13-át követően hétről hétre jelentősen növekedett. A mostani hét második felében az emelkedés meghaladta az egy százalékpontot.

Az amerikai Computerworld folyamatosan nyomon követi a Windows 10 felhasználói számának alakulását az operációs rendszer 2015. július végi megjelenése óta. Megállapították, hogy a Windows 10 mostani növekedése meghaladja a 2015 végén és 2016 elején tapasztalt növekedést, amelyet az új PC-k vásárlása eredményezett a karácsonyi, év végi ünnepi időszakban. Mivel a vállalkozásoknál még kevés helyen használják az új operációs rendszert, a Windows 10 használati aránya hétvégén és ünnepnapokon jelentősen megnő. Ezért a statisztika készítésekor heti átlagokkal dolgoznak.

 

A mostani ugrásszerű növekedésnek két fő oka lehet. Egyrészt a felhasználók vették a Microsoft május eleji üzenetét, melyben a szoftvergyártó felhívja a figyelmüket, hogy az ingyenes frissítési időszak július 29-én véget ér. Akiknek szükségük van az új rendszerre, nem sokáig halogathatják a döntést, így egyre többen vágnak bele a továbbfejlesztésbe.

Másrészt a szoftvergyártó trükkös módon megváltoztatta az értesítések felhasználói interakciójának a módját a Windows 10-re frissítés esetében. Ha az erre felhívó beugró ablak jobb felső sarkában lévő piros X-re kattint valaki, nem a frissítés elutasításaként értelmezi azt a rendszer, hanem éppen ellenkezőleg, úgy értelmezi a kattintást, hogy a felhasználó jóváhagyta a frissítést.

Az érintettek felháborodtak a változás miatt, és jó okkal: az X-re való kattintás Microsoft-féle újraértelmezése nem csupán több évtizedes szokásokat szüntet meg, hanem ellentétes a vállalat saját dizájn szabályaival is. Sokan ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a Microsoft akaratuk ellenére rá akarja venni a Windows 7-et és 8.1-et használókat a frissítésre.

A kattintásos trükköt a visszajelzések szerint legalább két hónapig alkalmazták - így nagyon is elképzelhető, hogy a felhasználói tábor növekedése jórészt ennek tudható be -, ráadásul a Microsoft teljes ellenőrzést gyakorol a felett, hogy a frissítésre felhívó üzenetek mikor jelennek meg a felhasználók számítógépén.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.