Hirdetés
. Hirdetés

Rosszabbul teljesített a vártnál a BlackBerry gyártója

|

Profitcsökkenésről számolt be a Research in Motion. A részvényesek számára további rossz hír, hogy a karácsonyi bevásárlási időszakra is olyan előrejelzést adott ki a cég, ami elmarad a pénzügyi elemzők becsléseitől.

Hirdetés

Az Apple és a Palm okostelefonjainak sikere meglátszik a BlackBerryk gyártójának, a Research in Motion (RIM) pénzügyi eredményein. A csütörtökön kiadott pénzügyi jelentésükre, amely a profit csökkenéséről számol be, és a pénzügyi elemzők becsléseit alulmúló, karácsonyi szezonra vonatkozó forgalmi előrejelzést tartalmaz, majdnem tíz százalékos részvényárfolyam csökkenéssel reagált a piac.

Csökkenő profit
A RIM negyedéves profitja 3,5 százalékot csökkent, ami 3,8 millió új felhasználót jelent csak. A recesszió, az Apple és Palm készülékek népszerűsége mind együtt mutatja meg a hatását a cég forgalmán.

 

Már jóval a mostani eredmények közzététele előtt az év elején is aggódtak a befektetők, hogy az Egyesült Államokban és egyéb más nagy piacokon a gazdasági válság miatt a cégek nem cserélik újra az alkalmazottak telefonjait. Attól is tartottak, hogy a végfelhasználók - a RIM ügyfeleinek egy növekvő szegmense - inkább olcsóbb és kevesebb szolgáltatást nyújtó készüléket választ majd, hogy spóroljon. Ennek ellenére a RIM részvényeinek árfolyama pozitívan alakult, ahogy a gazdaság a stabilitás jeleit kezdte mutatni. A részvényárfolyam több mint megkétszereződött, a márciusi 35,05 dolláros mélypont után. Azonban csütörtökön, miután véget ért a kereskedés és a RIM közzétette a második pénzügyi negyedéves eredményeit, az árfolyam esésnek indult. Az egy évvel ezelőtti 495,5 millió dolláros - vagy részvényegységekre vetítve 86 centes - profit idén már csak 475,6 millió dolláros, avagy 83 centes eredményt sikerült elérni. Ha nem vesszük figyelembe azt a 112,8 millió dolláros kifizetést, amivel a Vistoval fennálló, szabadalmi vitát rendezték, akkor a RIM 1,03 dolláros, egy részvényegységre jutó eredményt produkált, ami meghaladta az elemzők átlagos 1 dolláros részvényenkénti bevételi előrejelzését. A cég bevételei 3,56 milliárd dollárra emelkedtek az egy évvel ezelőtti 2,58 milliárdról, de elmaradt az elemzők 3,63 milliárdos előrejelzésétől. A RIM 8,3 millió BlackBerryt értékesített a negyedév során.

A kilátások
A jelenlegi, november végén záruló negyedévben a RIM 3,6 és 3,85 milliárd dollár közötti bevételre számít, ami 1-1,08 dolláros egy részvényegységre vetített eredményt jelent. Az elemzők ennél jobbra, 3,9 milliárdos bevételre - részvényenként 1,05 dollárra - számítottak. A cég a negyedévben 4-4,3 millió új előfizetőre számít.

A cég részvényei a zárás után kereskedés folyamán 75,1 dolláros árfolyamra süllyedtek a záráskor érvényes 83,06 dollárról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.