Hirdetés
. Hirdetés

Rovarméretű építőrobotok

|

A Szilícium-völgy kutatói olyan rovarméretű robotokat készítettek, melyek képesek az emberi kéznek, vagy a mai gépeknek túl komplex és apró mikrostruktúrákat létrehozni.

Hirdetés

A robotok a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) által támogatott SRI International újgenerációs gyártási technológiák kifejlesztésére irányuló munkájának eredményei. A gépek mérete összetettségüktől függ, a legkisebb mindössze 2 négyzetmilliméteres, és olyan gyorsan képes haladni, hogy szabad szemmel nehezen követhető.

Hirdetés

A robotok apró mágnesekre épülnek, és elektromágneses alapon közlekednek. Egy Palo Altoban rendezett bemutatón az egyik robot képes volt testhosszának százszorosát megtenni egy másodperc alatt. A csapat másik, egy négyzetcentiméteres robotja parányi karokkal rendelkezik, amik képesek apró alkatrészeket vagy akár folyadékcseppeket is összegyűjteni.

A robotok másik különleges képessége, hogy – a mágneseknek köszönhetően - képesek akár függőleges felületen is haladni.

Az SRI csapata már képes volt mikrostruktúrákat készíteni a robotok segítségével, amit a technológiájuk legfontosabb tulajdonságának tartanak.

 

 

Ahogy az elektronikai és a gyógyszeripar mindinkább a kisebb és kisebb eszközök gyártását tartja követendő útnak, a gyártási technológiák egyre nehezebben tartják a lépést. Az új robotok megoldást jelenthetnek olyan helyzetekben, mikor a jelenlegi megoldások már nem használhatóak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.