Hirdetés
. Hirdetés

Saját magát már megelőzte az Internet Explorer

|

Az Internet Explorer 8-nak mostanra sikerült megelőznie az IE7-et. A Microsoft mégsem lehet teljesen elégedett.

Hirdetés

A márciusban megjelenő Internet Explorer 8 belehúzott az év végére, hiszen a Net Applications adatbázisa szerint októberről novemberre 1,5 százalékkal tudta növelni piaci részesedését elérve a 19,34 százalékot, s így sikerült megelőznie 7.0-ás társát, amely 1,28 százalékos csökkenéssel 16,86 százalékra zuhant vissza. A sokak által szidott Internet Explorer 6 azonban még mindig őrzi előnyét a Microsoft böngészőcsaládján belül (22,08 százalék), pedig szintén visszaesett: 1,21 százalékos csökkentést kellett elkönyvelnie az elmúlt egy hónapban.

 

 

browsers.jpg


A redmondi szoftvercég az IE8 előretörése ellenére sem lehet elégedett, hiszen Internet Explorer böngészőcsaládja folyamatosan veszít a népszerűségéből. A Net Applications adatai szerint a januári 69,72 százalékos piaci részesedése 63,62 százalékra esett vissza, s csak az elmúlt hónapban 1 százalékkal csökkent az IE felhasználóinak az aránya. A nagy győztes a Firefox, amely 24,74 százalékával már közel van ahhoz, hogy kihasítsa a piac egynegyedét. A Mozilla böngészőjének ráadásul jó esélye van arra, hogy ezt még idén megtegye, hiszen az elmúlt hónap 0,65 százalékos növekedése után decemberben egy szolid növekedéssel is elérhetik a kívánt célt. Esetében a legnépszerűbbnek a Firefox 3.5-ös verziója számít (15,16 százalék), amely 1,26 százalékkal tudta növelni egy hónap alatt a piaci részesedését. A 3.0-ás mellette csak 8,15 százalékkal, a 2.0-ás 1,05 százalékos súllyal jelenik meg a globális piacon.

Ha a többi rivális fejlesztőt nézzük, akkor azok egyelőre messze elmaradnak az Internet Explorer és a Firefox népszerűségétől. A harmadik Safari mindössze 4,36 százalékon áll (0,06 százalékos csökkenés), a Chrome 3,92 százalékkal követi őt (0,34 százalékos növekedéssel), így akár az is megtörténhet, hogy az Apple böngészőjének hamarosan át kell adnia a helyét a Google megoldásának. Persze az ötödik pozícióban lévő Opera (2,31) is esélyes a harmadik helyre, ám az elmúlt hónapban 0,14 százalékos növekedést elérő alkalmazásnak ehhez dinamikusabban kéne nőnie.

Nő a Windows 7 is

Az Internet Explorer 8 növekedését mindemellett elősegítheti a Windows 7 térnyerése is, ami a Net Applications adatai szerint sokkal gyorsabban jön föl, mint beépített böngészője. Globális szinten ugyanis az október 22-én megjelent operációs rendszer már 4 százalékos piaci súllyal rendelkezik, megközelítve a Mac OS X-ek 4,96 százalékos részesedését. Ha ehhez hozzátesszük, hogy októberben még csak körülbelül 2,2 százalékon állt a Windows 7, akkor könnyen megtörténhet, hogy még az idén beelőzi vetélytársát.

 

 

 

firefoxie.jpg


Nálunk a Firefox dominál

Ha a hazai piacot nézzük, akkor a Gemius adatai szerint a Windows 7 még jobban áll, hiszen 5,32 százalékával már messze túllépett a Microsoft rivális operációs rendszereken. Sőt a Vista a 8,72 százalékával sincs biztonságban, hiszen elképzelhető, hogy egy-két hónapon belül a Windows 7-nek sikerül majd leelőznie. Ha a böngészőket nézzük, akkor Magyarországon megkérdőjelezhetetlen a 3-as verziószámú Firefox népszerűsége (50,15 százalék), míg az Internet Explorer csak 10,62 százalékon áll. Érdekesség, hogy nálunk ellentétes hatás érvényesül, mint a világpiacon: az IE8 már túllépett a 6-on (10,07 százalék), míg az IE7 még előtte áll (18,67 százalék).

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.