Hirdetés
. Hirdetés

Schmidt: a Google nem használta a Sun szellemi tulajdonát

|

Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke, a Sun volt CTO-ja szerint jelenlegi munkáltatója nem sértette meg a Java-szabadalmakat az Android operációs rendszer kifejlesztésekor.

Hirdetés

Eric Schmidt
Eric Schmidt
Schmidt kedden, az Oracle Google ellen indított szabadalmi perének hetedik tárgyalási napján állt a tanúk emelvényére, miután a felperes jogászai végeztek bizonyítékaik felvonultatásával. Az ügyvezető elnök szerint a Java androidos implementációja „jogilag korrekt” volt: a keresőóriás szakemberei saját „clean room” változatot fejlesztett ki.

Az Oracle azzal vádolja a Google-t, hogy a mobiloperációs rendszer kifejlesztésekor számos, a birtokukban lévő szabadalmat megsértettek. A kérdéses technológiák két évvel ezelőtt, a Sun Microsystems felvásárlását követően kerültek a gyártó birtokába; a Google természetesen tagadja a vádakat.

Schmidt az 1990-es években, a Java programnyelv kifejlesztése idején volt a Sun technológiai vezetője. Később a Google-hez csatlakozott, így sok szempontból kiemelten fontos tanúnak számít. Tanúvallomásában rövid áttekintést adott Java történetéről, amelynek megjelenését „szinte vallásos élménynek” nevezte.

Beszámolója szerint a Google szerette volna a Sunnal közösen fejleszteni az Androidot. Megegyezés végül mégsem született, mert a keresőcég vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy nyílt forráskódúvá tegyék az operációs rendszert – a Sun pedig nem akarta kiengedni a kezéből a platform ellenőrzését.

Schmidt hangsúlyozta: a Google nem használta a Sun jogvédett kódjait. Mérnökei „teljesen más megközelítést” alkalmaztak, amely alapvetően megváltoztatta a rendszer működését. „Tudomásom szerint nem használták a Sun szellemi tulajdonát” - jelentette ki a volt CTO.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.