Hirdetés
. Hirdetés

Segítsenek a szakdiplomaták is!

|

Európai szinten kell versenyképesnek lennünk, hogy minél több forrást szerezzünk a 80 milliárd eurós K+F keretből.

Hirdetés

Magyarországnak 2012-ben és 2013-ban fel kell készülnie, hogy minél több forráshoz juthasson hozzá 2014-2020 között az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramja, a Horison 2020 értelmében rendelkezésre álló 80 milliárd eurós forrásból - fogalmazott Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a TéT (tudományos és technikai/technológiai) attaséi konferencián. Európai szinten kell versenyképesnek lennünk, ennek elérésében kiemelkedő szerepet játszik a Nemzeti Innovációs Hivatal, valamint a TéT szakdiplomaták.

Míg Európában a GDP arányos K+F ráfordítások 2010-ben 1,9 százalékot tettek ki, addig Magyarországon ez az érték mindössze 1,14 százalék volt. Hazánk azt a vállalást tette, hogy 2020 végéig felzárkózik az Unió jelenlegi átlagához, és 1,8 százalékra növeli a GDP arányos K+F ráfordításokat. Ezzel párhuzamosan (szintén 2020-ig) cél, hogy 10 ezer új kutatás-fejlesztési munkahely, továbbá 300 új, gyors növekedésű és exportpotenciálú fiatal, innovatív vállalkozás jöjjön létre.

Fontos, hogy a külföldi vállalatok - nagyok, közepesek és kicsik egyaránt - minél több K+F munkahelyet hozzanak Magyarországra. Ebben is nagy szerep hárul a TéT attasékra - mutatott rá Cséfalvay Zoltán.

Jelenleg 11 TéT szakdiplomatánk dolgozik világszerte, sok állomáshely azonban nincs betöltve - tájékoztatott Prőhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára rámutatott: a tudománydiplomáciát a diplomácia részévé kell tenni. Fontos, hogy a TéT attasék legyenek minél offenzívebbek, segítsék elő, hogy a kapcsolatok élővé váljanak. Ne csak fecsegjünk, mutassuk fel eredményeinket, értékeinket a kultúra, a tudomány területén is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.