Hirdetés
. Hirdetés

Social Wars: a Facebook visszavág

|

Perre per: a közösségi oldal tíz általa bejegyzett szabadalom megsértésével vádolja a Yahoot. Az internetes matuzsálem a múlt hónapban nyújtott be keresetet Zuckerbergék ellen - hasonló okokból.

Hirdetés

Mark Zuckerberg Facebook-alapító
Mark Zuckerberg Facebook-alapító

A Facebook kedden jelentette be, hogy tíz általa bejegyzett szabadalom megsértése miatt pert indított a Yahoo ellen az Egyesült Államok kaliforniai kerületi bíróságán. A közösségi oldal a leszálló ágban lévő internetes óriás múlt hónapban bejegyzett keresetére válaszul nyújtotta be a magáét; az újabb szabadalmi csetepaté eredménye akár a piaci ellenlábas legnépszerűbb weboldalainak – köztük a Yahoo honlap, a Yahoo Finance, a Yahoo Sports és a Flickr online képmegosztó – bezáráshoz is vezethet.

A Facebook jogászai szerint a Yahoo szabadalmainak többsége érvénytelen; be sem kellett volna jegyezni őket, és az oldal „kifejezett és/vagy hallgatólagos engedélyt” kapott a használatukra.

„Lehet, hogy a Yahoo úgy gondolta, a Facebook a tőzsdére lépés miatt könnyű prédának bizonyul majd, de a mai, tíz szabadalom megsértése miatt benyújtott válaszkereset valószínűleg ráébresztette őket, hogy rossz célpontot választottak” - írta Twitter-bejegyzésében Florian Mueller, a FOSS Patents blog elismert szakértője.

Mueller aláhúzta: a Facebook által citált szabadalmak közül kettőt a cég szakemberei fejlesztettek ki, a maradék nyolchoz pedig akvizíciók, köztük olyan ismert és elismert cégekkel kötött szerződések révén jutottak hozzá, mint az IBM és a Philips.

A Facebook jogászai arra kérték a bíróságot, hogy ejtse a Yahoo keresetét, és ítéljen meg kártérítést a közösségi oldal számára, amiért piaci konkurensük illetéktelenül használta a szabadalmaikat.

A Yahoo a közösségi oldal jogi válaszlépésével kapcsolatban kiadott közleményében természetesen azonmód „megalapozatlannak” ítélte a vádakat. „Ahogy azt már a kezdet kezdetén világossá tettük, szabadalmazott technológiáink illetéktelen használatát elfogadhatatlannak tartjuk (...). A Facebooknak más piacvezető vállalatokhoz hasonlóan licencelnie kell ezeket a technológiákat, vagy változtatnia kell a működési gyakorlatán” - kötötték kommünikéjükben a közmondásos ebet a közmondásos karóhoz a cég illetékesei.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.