Hirdetés
. Hirdetés

Sokba kerül az illegális letöltés

|

Zeneszámonként több mint 4 millió forintot kell fizetnie annak az amerikai diáknak, aki szerzői jogok által védett dalokat töltött le és osztott meg illegálisan.

Hirdetés

A pert az amerikai hanglemezipari egyesület (RIAA) indította Joel Tennenbaum, a Boston Egyetem 25 éves doktorandusza ellen. A RIAA állítása szerint Tennenbaum 2004-ben 800 illegálisan letöltött zeneszámot tárolt számítógépén, egy megosztott könyvtárban, de végül csupán egy 30-as minta ügyében indítottak eljárást ellene. A bíróság pénteken hozott döntést az ügyben, és zeneszámonként 22 500 dollár bírságot szabott ki Tennenbaumra, összesen 675 ezer dollárt. Bár az összeg magasnak tűnhet, a döntés mégis méltányos, tekintettel arra, hogy a bírság akár 150 ezer dollár is lehetett volna zeneszámonként, ami együttesen 4,5 millió dollárt jelentene. Egy nemrég zárult, hasonló ügyben zeneszámonként 80 ezer dolláros bírságot szabtak ki, összesen 1,92 millió dollár értékben.

Tennenbaum védelmét Charles Nesson, a Harvard professzora vállalta, aki a "jóhiszemű felhasználás" (Fair Use) elv alapján próbálta képviselni védencét, de Nancy Gertner bíró már a tárgyalás legelején visszautasította ezt az érvelést. A Fair Use elv akkor alkalmazható, ha a vádlott ugyan a szerzői jog tulajdonosainak engedélye nélkül töltött le védett tartalmakat, de azokat nem haszonszerzés céljára használta fel. A bíróság szerint Joel Tennenbaum esetében ez nem állt fenn.

Az Ars Technicának nyilatkozva Tennenbaum elmondta, hogy elfogadja a bíróság ítéletét, sőt hálás is érte, mivel a bírság sokkal magasabb is lehetett volna. Ugyanakkor ha a döntés jogerőre emelkedik, akor valószínűleg személyes csődöt jelent be, mivel ekkora összeget képtelen kifizetni - tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.