Hirdetés
. Hirdetés

Sony Ericsson P990i

|

Bejelentésének pillanatában lekörözte volna a versenytársakat, ma már ez korántsem ennyire egyértelmű. P910i tulajdonosoknak kötelező a váltás!

Hirdetés

A hivatalosan 2005 októberében bemutatott készülékről már korábban is tudtuk, hogy fog kinézni, illetve a specifikáció is nagy vonalakban ismert volt - ez a P-sorozat előző elemeinél is így történt. Az első tesztpéldányokat valamikor a tél végén vehettük kezünkbe, de a gyártó kategorikusan kijelentette, hogy ezek a telefonok még igencsak kezdeti stádiumban vannak, így sem a WiFi, sem a névjegykártya scanner nem működik. Az első képeket látva számomra igen furcsának tűnt a megújult külső, mivel ezzel a színösszeállítással talán csak a P910 kapcsán találkoztunk, illetve a megújult kezelőgombok és a felfrissített előlap is határozottan eltért a legutóbbi modelltől. A P990i ellenfelének többek között a Nokia Eseries tekinthető, amelyet ráadásul hasonló időpontban jelentettek be, mint a japán-svéd gyártó csúcstermékét, azzal az apró különbséggel, hogy az E-sek a tavasz folyamán szépen sorjában meg is érkeztek.

Őskor

Nézzük, hogyan is jutottunk el a P910-ig, tehát a legutolsó P-modellig. A P800 a bejelentések szempontjából a Sony Ericsson egyesülése után az első készülékek között volt. A már akkor sem divatos bugyikék - csontfehér kombinációban díszelgő készülék sokkal inkább emlékezettett egy '70-es évekbeli szappantartóra, mint egy komoly üzleti telefonra. Tudás szempontjából viszont jóval megelőzte a korát, és megalapozta az okostelefon kategóriát. Az utód, a P900 (2003 őszén) már jóval meggyőzőbb megjelenést kapott, szürke és lilás árnyalatokban pompázott. Az érintőkijelző természetesen itt is megmaradt, de már egy jóval fejlettebb LCD is érkezett a repertoárba, illetve a belső memória is megnövekedett. A P910i 2004 vége felé érkezett, a külső méginkább a szürke felé tolódott el, még szebb lett a kijelző, frissült az operációs rendszer, és a flip belseje kapott egy használhatatlan QWERTY billentyűzet.

A három készülék, bár három különböző évben jelent meg, számos kínos hasonlóságot rejt. A multimédia és az adatkommunikációs lehetőségek változatlanok maradtak három esztendőn át! A beépített kamera már a P800-ban is csak VGA volt, de a későbbi modellek sem voltak képesek nagyobb felbontásra. Talán csak a szoftver frissült valamennyit, de a P sorozat híres volt gyatra fényképezési lehetőségeiről - főleg a minőség szempontjából. Az adatátviteli technológiák sora pedig teljesen változatlan maradt az évek során, mivel a Bluetooth, GPRS, USB és infra megoldásokat egyszer sem sikerült WiFi-vel, EDGE vagy ne adj isten 3G-vel megfejelni. Ennek fényében a P990i végre valóban elrugaszkodott az eddigi tendenciától, és a fejlesztők jobban szemügyre vették a konkurencia modelljeit.

Első kézbevétel

A 150 grammos tömeg mit sem változott az idők folyamán, ellenben legalább termetileg nem hízott meg a készülék. Csak a vastagság szempontjából érzékelhető a bővülés, ugyanis több milliméterrel zömökebb lett a P990i, mint elődje, a P910i. A szélesség és a magasság változatlan. A telefon hátlapja, bár csak az alsó fele szedhető le - alatta az akkumulátor helyezkedik el-, oldalirányba és befelé nyomva is egyaránt nyöszörög, így minden egyes kézbevétel során megtapasztalható a recsegés-ropogás.

A jobboldal felső része mögül is mintha kimaradt volna valamilyen borító elem, ugyanis ez a rész is könnyedén benyomható műanyagos zajok közepette. A P990i ettől függetlenül jó minőségű anyagokból lett összerakva, és bár az illesztések között vannak finom hézagok, ezt én nem találtam negatívumnak.

A lenyitható flip még határozottabb lett, nem kell félni attól, hogy egyszer csak eltörik. A hátlapon elhelyezkedő kis gumi csík sokkal jobb megoldás, mint a korábbi gumipöttyök, és így stabilabban tartja meg sík felületen a készüléket. A kijelző fizikailag mélyebbre került, mint az elődei, így talán jobban meg van védve a külső behatásoktól. Összességében a készülék igen izgalmas megjelenést kapott, teljes mértékben átalakult az évek során. A színvilág kellően modern, a lekerekített élek pedig némi dinamizmust kölcsönöznek a P990i-nek. A kijelző első elinduláskor egész egyszerűen gyönyörű, köszönhetően az igen tág intervallumok között állítható fényerőnek, a 262 ezer megjeleníthető színnek és 320×240 képpontos felbontásnak.

Kezelhetőség

Az M600i kapcsán szívesen elbeszélgettem volna a készítőkkel, hogy tessék, uraim, dolgozzanak egy héten keresztül ezzel a készülékkel, majd gondolják újra a kezelhetőséget. Lehet, hogy valamelyik japán vagy svéd mérnök a Mobil Negyed hű olvasója, mert a P990i irányíthatósága rendkívül kényelmes, átgondolt és precíz. Kezdem a készülék baloldalán. Itt kapott helyett a zenelejátszó indítógombja és a görgő, melyet befelé nyomva még enterként is funkcionál. Ha figyelemmel követjük a kijelzőt, láthatjuk, hogy éppen melyik funkció aktív. Alatta található a vissza gomb, amelynek megnyomása után eggyel visszalép a menüben a telefon - rendkívül hasznos gomb! Alatta a billentyűzár csuszkájára fogunk lelni, amit csak le kell húzni, és máris aktiválódik a szolgáltatás. Még egy húzás és újra nyomogathatjuk a gombokat. Az előlapon végre egy négyállású navigációs gombot találunk középen egy enterrel - eddig ilyen eszköz nem volt a P-sorozatnál. Nagyon hasznos funkciónak bizonyult főleg a flip csukott állapotánál.

Itt felül találhatók a funkció gombok, és alattuk a vissza, illetve a törlés gomb. Jobb oldalt az üzenetkezelő gyorsgombja és az exponáló eszköz található. SMS íráshoz megfelelő a numerikus billentyűzet, de a flip nyitott állapotában használhatjuk a virtuális gombsort - amely teljesen megegyezik az elődmodellek hasonló eszközével -, illetve a továbbra is rapszodikusan működő kézírásfelismerést, T9 támogatással. A stylus jóval hosszabb lett, könnyebben fogható, pontosabban irányítható és szerencsére nem teleszkópos.

Szoftver

Egy leheletnyit lassabb lett a Symbian operációs rendszer, amely jelenleg a 9.1-es verzió UIQ 3.0 kezelőfelülettel. Csukott állapotból is elérhető a jobb oldali funkció gombbal a feladatkezelő, mely a legutóbb használt és a jelenheg futó alkalmazásokat tartalmazza. Nyitott állapotban a jobb alsó sarokban található az ikonja. A flip felhajtása esetén a menürendszer 4 legfontosabb alkalmazása kapott helyet a kijelzőn, amit a navigációs gombbal aktiválhatunk.

A További opció alatt a csendes mód bekapcsolását, a kapcsolatkezelőt, a hangerőt és a fontosabb parancsikonokat találjuk. A hívások menüpont alatt a híváskezelő található, a különféle fülek között a navigációs gombbal tudunk ugrálni - összes, fogadott, indított vagy nem fogadott beszélgetések. Csukott állapotban az üzenetkezelő, a médialejátszó, a telefon funkciók, a naptár, a játékok, az irodai szoftverek és a kamera is elérhető. Nyitott állapotban működik csak a webböngésző, illetve az RSS hírolvasó is.

Az érintőkijelző pontossága sokat fejlődött, valóban az az alkalmazás indul el, amire éppen rábökünk egyet. A kezdőkijelzőn nem kapott helyet "today screen", amely az adott napra vonatkozó naptárbejegyzésekkel és teendőkkel riogatja a tulajdonost, de ez utólag is orvosolható. Az alsó sorban négy ikon látható. Az eseménykezelő tartalmazza a frissen beérkezett üzeneteket és a híváskezelő butított verzióját. Az alkalmazások menüpontból a P990-re telepített szoftverek érhetők el, 3×3 ikonos vagy listás rendszerben.

A telefon ikonra kattintva hívást kezdeményezhetünk, a híváskezelővel pedig a legutóbb tárcsázott vagy fogadott hívásokat érhetjük el részletesen. A bal alsó sarokban látható még egy fölfelé mutató nyíl, erre klikkelve új kontaktot vehetünk fel, új üzenetet írhatunk, új teendőt regisztrálhatunk, innen kezelhetjük a vezetéknélküli kommunikációs eszközöket, kalibrálhatjuk az órát és a hangerőt.

Névjegykártya scanner

A névjegykártya scannertől eleinte nem vártam sokat, majd miután a poén kedvvért a hazai Sony Ericsson egyik menedzserének kártyáját fotóztam le vele, és elámultam a végeredménytől. Tíz másodperc feldolgozás után elindult a telefonkönyv szoftvere, és az új kontakt adatai pontosan úgy jelentek meg a P990i kijelzőjén, mint ahogy az a papír verzión olvasható. Az információk (név, telefonszám, mobilszám, e-mail cím) a megfelelő helyre kerültek, a számok terén sem tévedett a szoftver. A P990i ilyen esetben automatikusan bekapcsolja a makró üzemmódot, amellyel valóban éles fotókat lehet készíteni részletgazdag témákról is.

Alapfunkciók

Feleslegesnek tartom részletesen bemutatni az üzenetkezelést és a telefonkönyvet, mivel mindkét funkció a lehető legmagasabb színvonalat képviseli. Az SMS-ek, MMS-ek és elektronikus levelek szerkesztése igen egyszerű és gyors, számos szövegbeviteli mód áll a rendelkezésünkre, támogatja a POP3 és SMTP megoldásokat, illetve gyakorlatilag korlátlan mennyiségű üzenet eltárolására alkalmas. A telefonkönyv számos szempont alapján rendezhető, csoportokra osztható, és végtelen számú kontakthoz tengernyi információt rögzíthetünk.

Hasonló a helyzet a korábban is agyondicsért heti, napi és havi nézettel felszerelt naptár esetében is, amely mindenféle teendő, találkozó és esemény részére tartogat extra opciókat. Az irodai szoftverek között egy táblázatkezelőt, PDF-olvasót, szövegszerkesztőt és prezentációkészítőt is találunk. A 60 MB-os belső memóriát Memory Stick Duo kártyával (64 MB-os mellékelve a dobozban) tudjuk bővíteni.

Multimédia

A beépített hangszóró szépen szó, a teljes értékű MP3 lejátszó pedig igen hasznos funkció. A hátoldalon található kamera megegyezik a W800i/K750i-ből ismert 2 megapixeles autófókuszos verzióval. A maximális felbontás 1600×1200, vannak effektek, keretek, digitális zoom, makró funkció és önkioldó is. A mobilfény illetve az elülső kamera önarckép készítése csak hab a tortán. Az optikát egy elforgatható retesz védi. Az elkészült képek minősége megegyezik a feljebb említett sikerkészülékek teljesítményével, éles, részletgazdag és valósághű színek jellemzik az elkészült alkotásokat. Fölöslegnek tartom részletezni a dolgot, a P990i bármilyen kép, hang vagy videóformátummal meg tud birkózni.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Adatkommunikáció

Nem tagadom, hogy szívügyem ez a témakör, de most félre kell tennem a kritikus énemet, ha a korábbi modellekhez hasonlítom a készüléket. Az USB 2.0 (adatkábel mellékleve), a Bluetooth, az infra és a GPRS mellett végre a 3G is bekerült a körbe, illetve további újdonság a Wi-Fi támogatás. Az előre telepített Opera alapokon nyugvó böngésző az M600i megoldására hasonlít. A szoftver külön jelzi, ha az adott oldalon RRS csatorna van. A böngésző szimpatikus alkalmazásnak tűnt, gyorsan töltötte be a letöltött adatokat, és vígan rendezte egy oszlopba akár az index.hut is. Az otthoni WLAN hálózatomra gond nélkül lépett fel a P990i, csak azt nem tudtam megoldani, hogy csak és kizárólag a Wi-Fit legyen hajlandó igénybe venni, ha éppen otthon tartózkodom.

Azért nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a nem kifejezetten okostelefonjairól híres Samsung HSDPA képes készüléke már lassan egy hónapja kapható hazánkban, illetve a kifejezetten erre szakosodott HTC szinte hetente jelent be új 3,5G-s készülékeket. Csak jelzem, hogy ez a technológia a T-Mobile jóvoltából már elérhető az ország nagyobb városaiban, a maximális letöltési sebesség pedig 1,8 Mbit, szemben a 3G által nyújtott 384 kbit/sec-el. A Sony Ericsson valahogy az EDGE hálózatról is megfeledkezett, így ha éppen nem egy UMTS cella kellős közepén tartózkodunk a leggyorsabb elérhető technológia a 2002-es P800-ban is megtalálható GPRS lesz.

Akkumulátor

A készülék akkumulátorát sok kellemetlenségtől megkímélhetjük, hogyha az energiatakarékos opciókat kiválasztjuk. Aktív Wi-Fi és 3G kapcsolat mellett, sűrű telefonálások és fotózások közepette akár egy nap alatt lemeríthető az energiaforrás. 10% töltöttség alatt kezd el siránkozni a P990i, így mindig legyen a közelben egy pótakkumulátor vagy egy hálózati töltő.

Összegzés

A negatívumok közé tudnám sorolni a recsegő-ropogó hátlapot, a gyenge akkumulátort, a néha még kissé instabil szoftvert, az EDGE hiányát és a megjelenés kései dátumát. Szerencsére a pozitív lista ennél jóval hosszabb, mivel a Sony Ericcson P990i kezelhetősége sokat fejlődött, a kijelző csodálatos, a kamera a K750i óta egyszerűen fantasztikus, a névjegykártya scanner lenyűgöző, a telefonkönyv-naptár-üzenetkezelés trió maga a világszínvonal, illetve a 3G-WiFi kettős pedig valódi élményt nyújt a videótelefonálással és az Opera 8 böngészővel egybekötve. P910i tulajdonosoknak kötelező a váltás, de az éppen üzleti okostelefon vásárlásán gondolkozó felhasználóknak is nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.