Hirdetés
. Hirdetés

Sony Ericsson W950i - a zenekirály

|

A Walkman széria új tagja kísértetiesen hasonlít a Sony Ericsson M600i-re, csak éppen egy 4 GB-os flash memóriát is belepakoltak a mérnökök.

Hirdetés

A Sony Ericsson M600i kapcsán sokat szenvedtem a kezelhetőséggel: nem állt kézre az új kezelőfelület, a rengeteg almenüben előszeretettel vesztem el, és hasonlóképpen jártak ismerőseim is. A W950i aktív használata során némileg módosult a helyzet, és a tesztelés végére már egészen flottul ment a navigáció a menürendszerben. A Walkman széria a W900 bemutatása óta váratott egy újabb zászlóshajóra, amely feltehetőleg a Nokia N91 méltó versenytársa is egyben. A 4GB flash memóriát nem sikerült megfejelnie a Sony Ericssonnak, de a kialakítás mindenképpen egyedire sikerült. A W950-el teljes a paletta: ez az első Symbian operációs rendszert magában hordozó zenetelefon a gyártó kínálatában, és gyakorlatilag bármilyen igényt ki tud elégíteni ez a család a W300-tól a W600-ig, a W810től a W900-ig. De vajon miért nincsen benne kamera?

Külalak

A M600i-nél nem voltam megelégedve a felhasznált anyagok minőségével és színével, a W950 esteében a színekkel már semmi problémám. A kezdetben fehér, de manapság egyre inkább a sötétebb árnyaltok felé tolódó Walkman széria (W810i, W850i) legújabb tagja is első sorban sötét színekben pompázik, melyet az oldalt körbefutó szürke csík és a narancssárga elemek tesznek változatossá. A készülék igen stabil, a hátlap és az előlap pontosan illeszkedik a telefon testéhez. Elölről nézve a W950i egy hatalmas kijelző, melynek alján egy síkban helyezték el a numerikus gombokat. A készülék letisztult formavilága, modern külseje kísértetiesen hasonlít az M600i-re, ellenben jóval fiatalosabb kinézetett kapott, és a Walkman márkajelzések egyértelművé teszik, hogy egy zenetelefonról van szó.

A készülék bal oldalán a le- és feltekerhető görgőt találjuk, melyet befelé nyomva enterként is használhatunk. Alatta helyezkedik el a jobbkezeseknek szánt vissza gomb. A készülék alja igen puritán, itt található a töltő és a headset bemenet. A W950i jobb oldalán kapott helyet a hangerő állítás és a zene indítására szolgáló gomb. A telefon tetején láthatjuk a méretes infraportot és közvetlenül mellette a bekapcsoló gombot. Az akkufedél levétele után még a nyakbaakasztónak is találunk megfelelő rögzítési lehetőséget. A készülék igen széles, de egy nadrágzsebben még könnyedén elfér, igaz, ezzel együtt könnyű és vékony is.

Kezelhetőség

A Mobil Show 2006-on standard eset volt, hogy egy látogató kezébe vette a készüléket, és egyből joystickot, vagy bármilyen navigációs eszközt keresett rajta, de csak a középen elterülő Walkman lógóig jutottak. A megoldás a stylusban rejlik, mely a készülék bal felső sarkából húzható elő pusztán kézzel. A stylus mentes minden mechanizmustól, így sem további nyitogatásra, sem bármiféle összecsukására nem lesz szükség. A szinte teljesen sima kezelőfelületen a gombok egy síkban helyezkednek el, melyek ha nem lennének a sötétben hátulról megvilágítva, nem tudnánk kezelni őket. Az elején kicsit zavaró lehet, hogy a gombok gyakorlatilag a készülék előlapjába lettek beleépítve, és semmilyen formában nem lehet őket megkülönböztetni pusztán tapintás útján. A Walkman lógó alatt további három kezelőgomb helyezkedik el, melyek a zenefunkciók kezelésére szolgálnak, és csak MP3 hallgatás során aktívak.

Kijelző

A felbontás és a színmélység az élvonalba emelné a készüléket, hogy ha a fényerő nem lenne az energiatakarékosság állandó áldozata, és a fehér színűnek szánt háttér valóban fehér lenne, és nem kávétól elszíneződött fogakra emlékeztetne. Minden esetre az érintésérzékeny TFT-n némileg javult a menüpontok kezelhetősége a P910i-hez képest, és mintha a kézírásfelismerés is okosabban dolgozna. A Mobil Show 2006 keretein belül Mobil Negyedes pólóval jutalmaztuk azokat a látogatókat, akik mindenféle instrukció nélkül elsőre képesek voltak pontos "i"-t írni a kijelzőre - volt, akinek sikerült.

A készüléről további képanyag ezen az oldalon található!

Szolgáltatások

A Symbian 9.1 UIQ 3.0 operációs rendszer már a P990i-ből és az M600i-ből is ismerős lehet. A megújult kezelőfelület a korábbi P-sorozat tulajdonosoknak elsőre biztosan szokatlan lesz, de hosszabb távon meg lehet szokni, és számos okos elgondolással lehet szembesülni. Ilyen például a szinte mindenhonnan elérhető task manager, amely az éppen futó alkalmazások kezelésére szolgál, vagy a jobb felső sarokba helyezett vissza gomb, amellyel egyet tudunk hátrább lépni a menüben. A jobb alsó sarokban látható tovább gomb nevéből adódóan extra opciókat rejt magában, csak ezt rendkívül sok almenün keresztül teszi.

A zenefájlok Bluetooth-on keresztül történő elküldése a tovább gomb > fájl kezelése > küldés > Bluetooth-on művelettel történik. A nem párosított, de igénybe vett eszközöket pedig képtelen megjegyezni, így minden egyes alkalommal újra meg kell keresni a céleszközt. Igaz, ha a kapcsolat létrejött, a fájlküldés holtbiztos, hogy pozitív eredménnyel fog zárulni - a Mobil Show-n a látogatók előszeretettel másolgattak zenéket saját telefonjukra, és egy olyan közegben, ahol egyszerre akár 20-30 Bluetooth alapú kommunikáció folyt, ez nem rossz eredmény.

Az üzenetkezelés terén érdemes megemlíteni, hogy SMS-t kézírással is tudunk rögzíteni, de annyira kiszámíthatatlan a szoftver gondolkodása, hogy inkább válasszuk a virtuális billentyűzetet. A telefonkönyvben elég csak a név kezdőbetűjét az LCD-re vésnünk és máris legördül az adatbázis. A telefonban megírt szövegeket szabadon ki tudjuk jelölni és tulajdonképpen bárhova be tudjuk ezeket szúrni. Azt már meg sem kell említenem, hogy az üzenetkezelés és a névjegyzék tudása egy komolyabb üzleti készülék képességeinek megfelelő. A multimédia-mániásoknak jelzem, hogy a telefonból a videotelefonálásra alkalmas kamera és több megapixeles CyberShot optika is kimaradt. Hasonló a helyzet az EDGE és a WiFi technológiával, illetve az irodai programokkal (PDF, Excel, Word).

Walkman funkciók

A külsőleg megújult fülhallgató remekül teljesített a teszt során, továbbra is a legjobb füles, amit valaha mobiltelefonhoz mellékeltek. A külső zajokat már a pusztán a fülbe dugás alkalmával kizárja, és onnantól olyan érzésünk támad, mintha egy bödönből beszélnénk. A mély hangok valóban basszusként hatnak, a magasak kellően élesek és a középtartományra se lehet panasz. Természetesen az equalizerrel saját ízlésünknek megfelelően vagy az adott zenei stílushoz viszonyítva kalibrálhatjuk a frekvenciákat - én személy szerint az alapbeállítást használtam minden esetben. Az FM rádiót nem tudjuk a füles nélkül igénybe venni.

A teszt során teljesítményfokozás címén előszeretettel indult újra a készülék ezen funkció elindításakor - igaz, utána már megfelelően működöt. Tetszett, hogy bár csak egy felvevő gomb található a headseten, de ha befejeztük a csevegést, a zene azonnal visszaköltözik a fülünkbe. A fülhallgatónkon egy Walkman kezelőfelületet is találunk, amellyel a legalapvetőbb funkciókat érhetjük el kényelmesebben. Sajnos LCD kijelzőt nem tartalmaz, így nem fogjuk tudni, hogy éppen milyen muzsika szól a fülhallgatóból. A headset normál jackbemenettel csatlakozik a fülhallgatóhoz, úgyhogy ha éppen egy drágább Sennheiser fülhallgatóval akarjuk élvezni kedvenc slágereinket, az is megoldható.

A kezdőképernyőn állandó jelleggel megtalálható a Walman alkalmazás ikonja. Az akár a háttérben is működőképes Walkman szoftver némi ráncfelvarráson esett át. A "kezelés" eredményeképpen az egyes dalokhoz hangulatokat csatolhatunk, így amikor megtudjuk, hogy átmentünk számvitelből az egyetemen, hazafelé hallgathatjuk a pozitív slágereket, ha elvesztettük az előző napi pókerpartit, akkor pedig depressziósabb dalokat érdemes a boldogítani a hallójáratainkat. A számokat továbbra is tudjuk előadó és album szerint rendezni, illetve ömlesztve az összes fájlt is meg tudjuk tekinteni. A Sony Ericsson hivatalos szoftverével másoljuk fel a tartalmakat, és ha még internetkapcsolattal is rendelkezünk, akkor lehetőségünk van az adott album borítójával színesíteni a Walkman funkciókat.

Az alkalmazás kellően gyors marad még több száz dal esetén is, és ennek megfelelően kényelmesen rendszerezhetőek a flash memórián tárolt állományok. A 4 GB beépített memória elvileg minden átlagos felhasználónak elegendőnek kell lennie, de azt se felejtsük el, hogy ez a tárhely nem bővíthető semmilyen formában. A flash memória előnye, hogy nem felejti el az adatokat lemerült akkumulátor esetén sem, illetve sima külső memóriaként érzékeli a Windows, így nem kell hozzá semmilyen extra szoftver. A másolás igen gyorsan történik (USB 2.0), így közvetlenül a reggeli elindulás előtt is fel lehet rá pakolni pár száz MB zenét.

Érdekes funkció a TrackID az FM rádió működése esetén, amellyel egy kis részletet rögzíthetünk az éppen a kereskedelmi csatornákon hallgatott dalból, és ebből a felvételből próbálja meg megfejteni a szoftver, hogy melyik aktuális slágerről van szó.

Összegzés

Az EDGE hiánya egyszerűen érthetetlen, mivel hiába tudok 3G-n keresztül letölteni, ha éppen nincs megfelelő lefedettség, meg vagyok lőve. A telefonként történő kezelhetőséggel még mindig nem voltam maradéktalanul elégedett, és a hirtelen újraindulásokat sem értettem. A W950 remek zenelejátszó, minden fontos és extra funkcióval, egy remek fülessel és hatalmas beépített tárhellyel. A borsos árral és a kamera hiányával érdemes megbarátkoznia a leendő vásárlóknak. Szívesen vettem volna, hogy ha a Walkman funkciók SIM kártya nélkül is elérhetőek lennének, illetve a profilok hiánya is érdekes. A 900 mAh LiIon akkumulátor egy feltöltéssel 3 nap módfelett aktív használatot bír ki.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.