Hirdetés
. Hirdetés

Sose találná ki, melyik a legnépszerűbb programozási nyelv

|

Nem a JavaScript, nem is a Python, hanem a fél évszázada megalkotott C. A programozók egyszerűsége és eleganciája miatt még mindig imádják ezt az örök klasszikust.

Hirdetés

Melyik a legnépszerűbb programozási nyelv? A JavaScript, vagy a Python? Egyik sem! Ha hinni lehet a Tiobe svájci szoftverháznak, a programozási nyelvek királya még ma is csaknem ötven éves C!

A C 1972-ben született, alkotója egy Dennis Ritchie nevű amerikai tudós volt, aki a Unix operációs rendszer kifejlesztésében is részt vett. Ritchie 2011-ben meghalt, de szellemi gyermekét a szakma máig nagyra becsüli egyszerűsége, eleganciája és portabilitása miatt. A C nagy erénye az is, hogy közel áll a hardverhez, és igen takarékosan bánik a memóriával.

Hirdetés

Általános célú nyelvként a Tiobe szerint a 2021. februárjában a C-hez kapcsolódott az összes Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube és Baidu keresés 16,34 százaléka, és ezzel a C megelőzte a Javát, a Pythont, a C++-t és a Microsoft C#-jét.

Érdekes egyébként, hogy noha az informatikai szektor folyamatosan fejlődik, a Tiobe indexét hét éve ugyanaz a nyolc nyelv vezeti. Ezek persze maguk is változnak, hiszen a C-n kívül az összes programozási nyelvnek rendszeresen jelenik meg új változata: a C#-t például majdnem minden évben frissítik. A C++ valamivel ritkábban frissül (háromévente egyszer), de pont a legutóbbi kiadása igen jelentős változásokat hozott a C++ programozásban.

A programozási nyelvek népszerűségi listája tehát viszonylag stabilnak mondható, és a Tiobe 2021. februári indexében az egyetlen komoly változás tavalyhoz képest annyi, hogy a Java elveszítette első helyét: idén már csak a keresések 11,29 százaléka kapcsolódott hozzá, ami 6,07 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.