Hirdetés
. Hirdetés

Spamszűrők óriástesztje

|

A legidegesítőbb dolog, ami az internet elterje- désével felütötte a fejét, az a reklámlevelek folyamatosan érkező áradata. Ezért gondoltuk, hogy összehasonlítjuk, mire mennek az elterjedt spamszűrők a kéretlen levéltömeggel.

Hirdetés

Egy új e-mail cím birtokbavétele nagyszerű érzés - csak értelmes leveleket kapunk, és reggelre levelesládánk nincs tele felesleges szeméttel. Aztán a helyzet szép lassan megváltozik: egyre több olyan levelet kapunk, amelyben olcsó szoftvereket próbálnak ránk sózni, vagy épp férfiasságunk növelésére kapunk ajánlatot. Ezektől megszabadulni szinte lehetetlen: amint e-mail címünk bekerül egy spamküldő adatbázisába, onnantól kezdve nincs megállás - folyamatosan kapjuk az újabb és újabb remek ajánlatokat.


Azt előre érdemes leszögezni, hogy tökéletes, százszázalékos megoldás nincs: nem létezik olyan szoftver, amely teljesen meg tudja különböztetni egymástól a „jó" és a „rossz" leveleket. Elsősorban azért, mert a spamküldők egyre trükkösebbek, és egyre jobban álcázzák üzeneteiket „valódi" leveleknek. Ezért, ha túl szigorúra állítjuk a szűrőt, akkor a jó levelek is áldozatul eshetnek, ha pedig túl engedékeny, akkor túl sok szemét landol postaládánkban. Tesztünkben megpróbáltunk választ adni arra, hogy melyik spamszűrőt érdemes használni, hogy egyfelől minél kevesebb jó levelünk akadjon fenn a rostán, másfelől minél kevesebb kéretlen reklámlevélen kelljen átrágnunk magunkat nap, mint nap.

 

 

spam.jpg

 

 

Összesen 5000 kéretlen (tőzsdei tippeket és gyógyszerreklámokat, eltorzított képekben megjelenő spameket és illegális tevékenységeket reklámozó e-maileket) és 1500 jó levelet (tipikus magyarországi levelezés, illetve néhány külföldi, angol nyelvű levél és weboldalról érkező értesítő és különböző hírlevelek) gyűjtöttünk össze. Ezek közül 500-500-at vettünk ki, és tanítottunk meg még a teszt előtt minden olyan szűrőnek, amelyek működéséhez szükséges, vagy pontosságuk javításához lehetséges volt a tanítás. A maradék 5500 levelet összekevertük, ezt kellett az egyes szűrőknek szétválogatniuk. A lehetséges tanításon kívül nem változtattunk a beállításokon, minden szűrőt az alapértelmezett, gyártó által javasolt beállításokkal teszteltünk.

 

A pontozás során összesen 100 pontot lehetett elérni: 50 pontot a minél kisebb téves felismerési aránnyal (hány jó levelet szűrt ki a szűrő), 45 pontot a minél nagyobb spamazonosítással, 5 pontot pedig a minél kisebb processzor- (és erőforrás) használattal. A téves felismerés fontosságát azért hangsúlyoztuk, mert a spamszűrés lényege, hogy könnyebb és megbízhatóbb legyen tőle a levelezésünk, de sok jó levél téves kiszűrésével a spamszűrő csak nagyobb bajt okoz, mint amit megold: ekkor gyakran kereshetünk jó leveleket a kiszűrt szemétben, és könnyen veszíthetünk el fontos üzeneteket.

 


Meglepően rosszul szerepeltek a nagy biztonságtechnikai gyártók termékei: az eredménylistát nézve sereghajtók, méghozzá jelentősen lemaradva a többiek eredményétől. A Norton 360 (önálló spamszűrő termékként a Norton AntiSpam) és a McAfee Internet Security (önálló spamszűrő termékként a McAfee SpamKiller) egyaránt nagyon rosszul teljesített: gyakorlatilag a jó magyar levelek 30%-át tévesen spamnek jelölték meg. A Kaspersky Internet Security biztonsági csomaggal kapható spamszűrő a jó levelek 12%-át hibásan jelölte meg, és csak a spamek kevesebb mint felét volt képes felismerni. Valószínűleg mindhárom termék sokkal jobban teljesítene, ha egy tipikus amerikai felhasználó levelezésére szabadítanánk rá, de ezek a szűrők a magyarországi spamekkel és főleg a hétköznapi magyar levelekkel nem tudnak mit kezdeni. Ezekben a biztonsági csomagokban a spamszűrő természetesen csupán egy kiegészítő szolgáltatás, de mindenképp jobban tesszük, ha nem rájuk bízzuk a beérkező spamek kiszűrését.

 

 

norton_360.png

A spamszűrő kiegészítő csomagként tölthető le a Norton 360 biztonsági csomaghoz

 

Szerencsére nem mindegyik neves gyártó terméke került a lista aljára: a BitDefender legújabb biztonsági csomagja ugyan még mindig magas téves felismerési aránnyal, de 95% fölötti pontossággal szűrte ki a spameket, s ezzel a középmezőny aljára került, míg az AVG és az F-Secure internetes védelmi csomagjaival forgalmazott spamszűrők közepes teljesítményükkel a 7. és a 9. helyen végeztek.

Mint látható, a biztonsági csomagoknál ritkán a spamszűrő a legfontosabb összetevő. Szerencsére a Panda Internet Security 2007 szűrője kitűnik a komplett csomagok közül, és kiegyensúlyozott teljesítményével, alacsony téves felismerési arányával, valamint közepesnek nevezhető spamdetektálási pontosságával a második helyre kerülhetett fel. Sajnos e termék esetében több levelet is találtunk, amelyen megállt a szűrő, és csak a levél nehézkes törlésével tudott továbblépni. Reméljük, ezt a hibát a következő változatokban javítják.

 

 

panda.png

Az Internet Security 2007 kezelőfelületén keresztül érhető el a spamszűrő és beállításai

 

Spamszűrő választásakor sok esetben lehetőségünk nyílik a levelezőkliensbe beépített, ingyenes szűrő használatára, ami néhány levelezőben jól, másokban pontatlanabbul működik. A méltán népszerű Thunderbird 2.0 levelező tanítható Bayes- szűrője sajnos sok jó levelet jelölt spamnek, 13%-os téves felismerési aránnyal, és mindössze 90%-os pontossággal az eredménylista alsó harmadába került. Ennél csak az Outlook 2003 beépített szűrője szerepelt rosszabbul: ez ugyan gyors segítség lehet a spamáradat ellen, de fontos, például üzleti levelezés szűrésére alkalmatlan. Az új Outlook 2007 és a Windows Vista részét képező Windows Mail viszont a spamszűrő adatbázis automatikus frissítése után meglepően jól szerepelt: a kéretlen levelek 93-95%-át képesek felismerni, és a jó levelek 4-6%-át jelölik meg tévesen, ezért eredményeikkel rögtön több kereskedelmi spamszűrő termék és biztonsági csomag elé ugrottak. Ugyan a spamproblémát nem oldják meg egy csapásra - még mindig sok jó levél kerül a szemétbe, és szép számban engednek át kéretlen reklámlevelet is, de eredményük mindenképp dicséretre méltó, hiszen adatbázisuk a Microsoft Update segítségével havonta tipikusan csak egyszer frissül.

 

 

opera.png

Az Opera, mint egyedi felületű alternatív böngésző és levelező csomag okos spamszűrőt kapott

 

A legjobb levelezőkliensbe beépített szűrő (amelyet csak két másik terméknek sikerült megelőznie) az Opera webböngésző levelezője lett: igaz, sok jó levelet jelölt meg tévesen, de képes volt felismerni a spamek 99%-át. Ha kevesebb jó levél került volna a szemétbe, akár első helyen is végezhetett volna az alternatív megközelítéséről ismert internetes csomag. A kezelőfelület és a webböngészővel egybeépített fura működés ugyan kevesek számára szimpatikus, de az ingyenes megoldások között elért legjobb eredmény szép teljesítmény az Opera fejlesztőcsapatától, akik minden bizonnyal az alternatív webböngésző fejlesztése mellett a használható spamszűrő készítésére is kellő időt fordítottak.

 

Külön kategóriát képeznek a külön beszerezhető, nem internetbiztonsági csomagok vagy a levelezőprogramok részét képező spamszűrők. A kínálat elég vegyes, találunk itt egész jó dolgokat is.

A SpamFighter bizonyult a legjobb téves felismerési arányú szűrőnek, e fontos jó tulajdonsága okán akár ajánlhatnánk is üzleti levelezésünkhöz, de a program sajnos igencsak instabil. Hasonló hozzá a SpamPal: itt viszont megállni látszik az idő, pilótavizsgás beállításai miatt csak szakértőknek ajánlott. Talán egyszer mindkettő stabil, egyszerűen beállítható programmá forr ki, addig viszont jobb, ha működőképesebb alternatívák után nézünk!

Szintén megbízható és jó választás a kéretlen levelek ellen a MailShell Anti-Spam Desktop, viszont a tesztelés során evvel is több technikai problémánk akadt. Levelezőkliensünket érezhetően lelassította (a teszt több mint 8 órán át tartott), és érdekes módon a szűrő minden levelet letöltött, majd 5 másodpercenként áthelyezett egy-egy spamet a kéretlen mappába. Sajnos a program magyar nyelven egyáltalán nem érhető el, míg a vizsgált mezőny sok szereplője magyarul is kommunikált.

 

 

mailshell.png

A MailShell régimódi kezelőfelületén a hozzáértők rengeteg beállítást találhatnak

 

A tesztelés során szimpatikusnak találtuk az Agnitum Spam Terrier szűrőprogramot, amely az Agnitum Outpost Pro biztonsági csomag része, de a gyártótól ingyenesen is letölthető. Sajnos magyarul ez sem tud, de a tanítható szűrő egyszerűen és stabilan működik, felismerési arányával pedig a harmadik legjobb szűrőprogram lett tesztünkben. Eredményét sajnos a magas, 7%-os téves felismerési arány rontja le, ez a probléma, úgy tűnik, sok tanítható szűrőnél okoz bosszúságot.

 

 

mpp_desktop.png

Az egyszerű és könnyen kezelhető felhasználói felület tesztünk legjobb spamszűrőjét rejti

 

Nem meglepő módon a legjobb levélszemétszűrőket a külön spamszűrésre szakosodott cégek és fejlesztőcsapatok készítik. Tesztünk győztesén, a mezőnyből kiemelkedő, hazai fejlesztésű MPP DesktopProfessional levélszűrőn jól látszik, hogy a fejlesztők odafigyeltek a magyarországi igényekre: messze a legalacsonyabb, mindössze 4 ezrelékes téves felismerési arányának köszönheti kiemelkedő pontszámát. Amíg néhány biztonsági csomag 1000 jó levélből akár 300-at is a szemétbe rakott, s még a méltán dicsért Opera is 60-at tévesen azonosított, addig az MPP Desktop csak 4 jó levelet rakott rossz helyre, ami az összehasonlításban nagyon megbízhatóvá teszi a szűrőt. Spamfelismerési pontosságát sem érheti panasz, hiszen 99% fölött teljesített a szoftver. Ennél jobbat csak két biztonsági csomag produkált, amelyek viszont éppen gyenge megbízhatóságuk miatt kerültek a tabella aljára.

 

Tesztünkből kiderült, hogy lényeges különbségek vannak spamszűrő és spamszűrő között. A nagy gyártók biztonsági csomagjaival megvásárolható spamszűrők eredményei csalódást okoztak - sok esetben jobban járnánk, ha inkább a levelezőkliens ingyenes beépített levélszemétszűrőjét kapcsolnánk be. Az Opera, az Outlook 2007 és a Windows Mail levelezőkliensek esetében használható spamszűrőt kapunk, amely ugyan nem tökéletes megoldás, de féken tartja a kéretlen levelek tömegét, és nem vesztünk el túl sok jó levelet miattuk. Legjobban viszont akkor járunk, ha egy külön erre a célra fejlesztett spamszűrőt választunk: a magyar fejlesztésű MPP Desktop szűrő kompromisszum nélküli megoldást nyújt, itt egyaránt megbízható a szűrés, és pontos a felismerés. Második helyezést szándékosan nem osztottunk ki, hiszen a pontszám szerint a csúcson végzett többi programban mind találtunk olyan bosszantó hibákat vagy gyengeségeket, amelyek miatt alaposan meg kell fontolni, melyiket válasszuk. Ki-ki döntse el maga, hogy milyen mennyiségű spammel, és milyen kisebb-nagyobb bosszúságokkal képes együtt élni e programokat használva!

 

 

spam_tablazat_small.jpg

A táblázat nagyítható!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.