Hirdetés
. Hirdetés

Spórolni kockázatos

|

A Deloitte biztonsági felmérése szerint egyes szektorokban csökkenteni kellett a védelemre fordítható kiadásokat, ami a biztonsági incidensek kockázatát is növelheti.

Hirdetés

A Deloitte 2007 után idén ismét elkészített egy globális biztonsági felmérést, amelynek keretében a technológia, a média és a telekommunikációs szektorokban tevékenykedő vállalatok, szervezetek biztonsági felelőseit kérdezte az aktuális helyzetről, kilátásokról. A kutatásban összesen 200 információbiztonsági vezető vett részt.

A cég felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 32 százaléka az információbiztonságra fordítható kiadások csökkentése miatt panaszkodott. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy az IT-költségvetési megszorítások miatt az érintett szervezeteknél az új védelmi technológiák bevezetése is csúszhat. Míg 2007-ben a válaszadók 67 százaléka tekintette magát "korai alkalmazónak" (early adopters) a biztonsági technológiák szempontjából, addig mára ez 53 százalékra csökkent. Napjainkat a beruházások visszafogása, és az üzlet napról napra történő, folyamatos működésének biztosítására való koncentrálás jellemzi. A Deloitte felmérésében azért akadnak jobb eredmények is. A megkérdezettek 25 százalékánál ugyanis megfigyelhető a biztonságra fordítható kiadások növekedése, igaz ennek mértéke kevesebb, mint 5 százalék.

A kutatások azt támasztják alá, hogy a vállalatokon belüli biztonsági incidensek megelőzése és kezelése komoly fejtörést okoz a szakembereknek. A válaszadóknak mindössze a 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kepés megakadályozni azokat a támadásokat, amelyek elsődleges célja az alkalmazottak által elkövetett, belső károkozás.

A Deloitte jelentése arra is rávilágított, hogy a vállalatokon belül kinevezett adatvédelmi vezetők, felelősök száma elkezdett csökkeni. Amíg 2007-ben a megkérdezettek felénél volt kijelölt adatvédelmi felelős, addig mára ez a szám 6 százalékkal csökkent. Pedig pont ezen szakemberek feladata lenne, hogy az adatkezelési folyamatok során biztosítsák a jogszabályi és egyéb előírásoknak való megfelelést.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.