Hirdetés
. Hirdetés

Street View-botrány: jelszavakat és e-maileket gyűjtött a Google

|

A francia adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint a wifi-hálózatokon keresztül internetező felhasználók jelszavaihoz és e-mail üzeneteihez is hozzáfértek a Street View autókat kezelő szakemberek.

Hirdetés

Tovább gyűrűzik a Street View botrány: a francia adatvédelmi hatóság (CNIL) szerint a Google autói által monitorozott wifi-hálózatokon keresztül egyes felhasználók jelszavaihoz és e-mail-forgalmához is hozzáférhettek a keresőóriás szakemberei.

A CNIL a múlt hónapban indított nyomozást az ügyben: egyebek mellett a Google által rögzített és a hatóságnak átadott adatokat is tanulmányozták. A cég május 14-én ismerte el, hogy a Goggle Maps Street View szolgáltatásához panorámaképeket készítő, világszerte felbukkanó autói egy hiba folytán a kódolatlan wifi-hálózatokon keresztülfolyó adatokat - köztük potenciálisan érzékeny információkat - is rögzítették. A Google vezetői azt állítják, akaratlanul jutottak hozzá a kérdéses adatokhoz: a hotszpotok lokalizálására használt szoftverben egyszerűen benne felejtettek egy szkriptet, ami a hálózatokon keresztül továbbított adatcsomagokat is összegyűjtötte és archiválta.

Májusban a Google még azt állította, csak a személyes webforgalom ?töredékeihez" fértek hozzá: annál is inkább, mivel az általuk használt wifi-berendezés másodpercenként ötször vált csatornát. A szakemberek ennek ellenére vitatták a cég kijelentéseit, szerintük az 54 megabites adatforgalmat lehetővé tévő hálózatokon keresztül még így is fontos felhasználói információkat gyűjthettek be.

Ezt a feltételezést erősítette meg a CNIL vizsgálata is, amelynek keretében június 4-e óta vizsgálják azt a két merevlemeznyi adatot, amelyeket a Google bocsátott a hatóság nyomozóinak rendelkezésére.

?Korai lenne még arról beszélni, pontosan milyen eredményekre vezet majd a vizsgálat - olvasható a CNIL csütörtökön kiadott közleményében. - Annyi azonban bizonyos, hogy (...) a Google e-mail azonosítókat és üzenetek kivonatait is rögzítette".


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.