Hirdetés
. Hirdetés

Sűrű kedd vár a Windowsokra

|

10 biztonsági frissítést ad ki az e havi patch-kedden a Microsoft. A DirectX kritikus sérülékenységére azonban még nem érkezik ellenszer.

Hirdetés

Ismét mozgalmasnak ígérkezik az e havi patch-kedd, hiszen a Microsoft a biztonsági közleménye szerint összesen 10 biztonsági frissítést ad ki termékeihez. Közülük 6 olyan kritikus sérülékenységet javít, amelyek kihasználásával a támadók kártékony kódokat futtathatnak a felhasználók gépein, azok tudta nélkül. Ezen biztonsági frissítések a Windows 2000 Server és a Windows 2000 operációs rendszereket, az XP-ben és Vistában megtalálható Internet Explorer böngészők négy verzióit (5-8) és az Office 2000 irodai programcsomagot érintik.

 

vistapatch.jpg


Ezen túl gyakorlatilag majdnem az összes Windows tulajdonos számíthat arra, hogy rendszere frissíteni fogja magát az elkövetkező napokban. A maradék 3 fontos, és 1 közepesen súlyos hibát javító patch ugyanis a Microsoft termékeinek széles spektrumát érinti. Érintett a Windows XP, a Windows Vista és Windows 2000, a Windows Server 2003 és 2008, az Office XP, 2003 és 2007, a Word és az Excel Viewer, valamint a Microsoft Works 8,5-ös és 9-es verziója.

Ráadásul a Mac OS X felhasználói is számíthatnak a Microsoft javításaira, hiszen az Office for Mac 2004 és 2008 programcsomaghoz is érkezik biztonsági frissítés.


Védtelen marad a DirectX

A múlt év végi mega patch-kedd utáni legnagyobb javítás áradat azonban nem tartalmazza a DirectX foltozását, amelyben szintén kritikus rés tátong. Esetében a biztonsági problémák akkor léphetnek fel, amikor a felhasználó egy speciálisan szerkesztett, a sebezhetőség kihasználására alkalmas, QuickTime multimédiás állományt nyit meg, amelynek a feldolgozásában a DirectShow is részt vesz. Ekkor a támadóknak jogosulatlan távoli kódfuttatásra nyílhat lehetőségük, és akár az érintett rendszerek feletti irányítást is átvehetik.

A sérülékenység kockázatát jelentősen fokozza, hogy a kihasználásához szükséges kódok már elérhetők az Interneten. A Microsoft, ugyan jelenleg még csak kis számban, de már észlelt olyan támadásokat, amelyek e hibában rejlő "lehetőségekkel" igyekeztek élni. A kártékony multimédiás állományok weboldalakról vagy e-mailek mellékleteként is rákerülhetnek a kiszemelt rendszerekre.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.